Buzadžija: Ako grad ne ispuni zahtjeve, radnici ZIBL-a obratiće se Dodiku

Srna
Buzadžija: Ako grad ne ispuni zahtjeve, radnici ZIBL-a obratiće se Dodiku

BANjALUKA - Radnici Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL) traže da grad Banjaluka u najskorije vrijeme ispuni njihove zahtjeve, u suprotnom obratiće se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za pomoć, rekla je Srni predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Anđelka Buzadžija.

Buzadžija je ponovila da radnici ZIBL-a ostaju pri svojim zahtjevima, koji se odnose na isplatu plata za jul, avgust, septembar, oktobar i novembar ove godine, povezivanje radnog staža od 2014. godine do danas, naknada za prevoz za septembar, oktobar i novembar ove godine, te naknada za regres za 2021. godinu.

Ona je rekla da su se danas zbog kiše i loših vremenskih uslova na kratko do početka sjednice Skupštine grada Banjaluka okupili u holu gradskog parlamenta.

Buzadžija je pojasnila da radnici Zavoda nisu u klasičnom štrajku, već da koriste svoju pauzu u toku radnog vremena kako bi izrazili nezadovoljstvo ispred Skupštine Grada Banjaluka.

U banjalučkoj Skupštini grada u Banjaluci u toku je aktuelni čas, a dnevnim redom redovne sjednice nije predviđena tačka koja se odnosi na situaciju u ZIBL-u.

Predstavnici većine u Skupštini grada Banjaluka predložili su u utorak, 6. decembra, Gradskoj upravi da direktno izvrši kupovinu poslovnog prostora banjalučkog Zavoda za izgradnju (ZIBL), kako bi se odblokirali računi zavoda, isplatile zaostale plate radnicima i obaveze.

Ovaj prijedlog dogovoren je na sastanku predstavnika većine u Skupštini grada Banjaluka koju čine SNSD, Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija, DEMOS-a i nezavisni odbornik iz reda ostalih naroda Saša Čudić sa predstavnicima Sindikata ZIBL-a.

Čudić, koji je i potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka, rekao je tada rekao da problematika u ZIBL-u traje od 2013. godine i da se za to vrijeme promijenilo 10 direktora, a da se problematika uvijek svodi na isto - da nema dovoljno posla, da se stvaraju gubici, da se radnicima neisplaćuju redovno plate i doprinosi i da Grad Banjaluka ne dodjeljuje dovoljno posla u skladu sa tržišnim i konkurentnim mogućnostima ZIBL-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana