Бујна машта и таленат обојили Недјељу дјетета

Јана Кезић
Бујна машта и таленат обојили Недјељу дјетета

Бојом и кистом, своју бујну машту талентовани основци и средњошколци пренијели су на слике и цртеже које су посветили најмлађима у оквиру обиљежавања Недјеље дјетета.

Њихова ремек-дјела обједињена су у изложбу под називом “Радост стварања”, а млади умјетници стварали су по програму радионице цртања и сликања ликовног педагога Ненада Марина.

Ријеч је о 27 цртежа које ће љубитељи умјетности моћи да погледају у Културном центру УДАС до 10. октобра, сваким радним даном од девет до 15.30 часова.

- На изложби ће се наћи опус радова насталих цртачким техникама, па до оних насталих сликарском техником - рекао је Марин за “Глас Српске”.

Циљ радионице јесте, како каже, развијање и стварање културне елите која би како стваралачки, тако и као конзументи доприносила развоју културног система града.

- Важно је да се ликовна визуелна умјетност извуче из ћошка и постави на мјесто које заслужује - казао је Марин. Објаснио је да изложба не носи случајно назив “Радост стварања” јер најмлађи, како каже, сликају из љубави према стваралаштву те приликом креирања неког умјетничког дјела исказују искрену радост коју носе сви као дјеца, што је и суштина свега.

Један од излагача на изложби је и ученик другог разреда средње умјетничке школе у Бањалуци Бојан Перић, који за “Глас” каже да излаже шест радова.

- Углавном је ријеч о комбинованим темама и техникама, па тако има слика које су рађене уљем, али има и цртежа - рекао је Перић.

Додао је да ће своје слике на овој изложби излагати и његов млађи брат Бане, који је ученик деветог разреда.

- Веома је битно да се овакве изложбе организују, јер на тај начин умјетници показују свој таленат, који не би требало да скривају - закључује Перић.

Из УДАС-а су подсјетили да је дјечија недеља прилика да се укаже на одговорност породице, државе, школе, здравствених, социјалних и других институција према дјеци, као и на обавезу поштовања Конвенције УН о правима дјетета.

Тим поводом и помоћница директора за васпитно образовање и рад у Центру за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци Мирјана Крчмар, рекла је да се кроз различите радионице поводом Недјеље дјетета покушава утицати на дјецу, али и на родитеље како би се смањили негативни утицаји савремене технологије.

- Наш центар се бави болестима модерног друштва, као што је утицај телевизора и телефона на дјецу, као и правима и обавезама дјеце - рекла је Крчмарева.

Дефиле

Малишани бањалучких предшколских установа обучени у костиме својих омиљених суперјунака, били су јуче дио карневалске поворке кроз центар града, у оквиру обиљежавања Недјеље дјетета.

У Градској управи уприличен је и пријем за малишане из вртића “Змај Јова Јовановић”, са којима је о пословима у градској кући разговарала савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало, која им је појаснила да су многа дјечија права уједно обавеза града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана