Bujna mašta i talenat obojili Nedjelju djeteta

Jana Kezić
Bujna mašta i talenat obojili Nedjelju djeteta

Bojom i kistom, svoju bujnu maštu talentovani osnovci i srednjoškolci prenijeli su na slike i crteže koje su posvetili najmlađima u okviru obilježavanja Nedjelje djeteta.

Njihova remek-djela objedinjena su u izložbu pod nazivom “Radost stvaranja”, a mladi umjetnici stvarali su po programu radionice crtanja i slikanja likovnog pedagoga Nenada Marina.

Riječ je o 27 crteža koje će ljubitelji umjetnosti moći da pogledaju u Kulturnom centru UDAS do 10. oktobra, svakim radnim danom od devet do 15.30 časova.

- Na izložbi će se naći opus radova nastalih crtačkim tehnikama, pa do onih nastalih slikarskom tehnikom - rekao je Marin za “Glas Srpske”.

Cilj radionice jeste, kako kaže, razvijanje i stvaranje kulturne elite koja bi kako stvaralački, tako i kao konzumenti doprinosila razvoju kulturnog sistema grada.

- Važno je da se likovna vizuelna umjetnost izvuče iz ćoška i postavi na mjesto koje zaslužuje - kazao je Marin. Objasnio je da izložba ne nosi slučajno naziv “Radost stvaranja” jer najmlađi, kako kaže, slikaju iz ljubavi prema stvaralaštvu te prilikom kreiranja nekog umjetničkog djela iskazuju iskrenu radost koju nose svi kao djeca, što je i suština svega.

Jedan od izlagača na izložbi je i učenik drugog razreda srednje umjetničke škole u Banjaluci Bojan Perić, koji za “Glas” kaže da izlaže šest radova.

- Uglavnom je riječ o kombinovanim temama i tehnikama, pa tako ima slika koje su rađene uljem, ali ima i crteža - rekao je Perić.

Dodao je da će svoje slike na ovoj izložbi izlagati i njegov mlađi brat Bane, koji je učenik devetog razreda.

- Veoma je bitno da se ovakve izložbe organizuju, jer na taj način umjetnici pokazuju svoj talenat, koji ne bi trebalo da skrivaju - zaključuje Perić.

Iz UDAS-a su podsjetili da je dječija nedelja prilika da se ukaže na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih, socijalnih i drugih institucija prema djeci, kao i na obavezu poštovanja Konvencije UN o pravima djeteta.

Tim povodom i pomoćnica direktora za vaspitno obrazovanje i rad u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci Mirjana Krčmar, rekla je da se kroz različite radionice povodom Nedjelje djeteta pokušava uticati na djecu, ali i na roditelje kako bi se smanjili negativni uticaji savremene tehnologije.

- Naš centar se bavi bolestima modernog društva, kao što je uticaj televizora i telefona na djecu, kao i pravima i obavezama djece - rekla je Krčmareva.

Defile

Mališani banjalučkih predškolskih ustanova obučeni u kostime svojih omiljenih superjunaka, bili su juče dio karnevalske povorke kroz centar grada, u okviru obilježavanja Nedjelje djeteta.

U Gradskoj upravi upriličen je i prijem za mališane iz vrtića “Zmaj Jova Jovanović”, sa kojima je o poslovima u gradskoj kući razgovarala savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo, koja im je pojasnila da su mnoga dječija prava ujedno obaveza grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana