Браћа подно Мањаче узгајају шампионе: Анђелићи створили рај за шарпланинце

Вања Жарковић
Браћа подно Мањаче узгајају шампионе: Анђелићи створили рај за шарпланинце

БАЊАЛУКА - Шарпланинци су веома одани пси, изузетне храбрости, који без грешке “обављају свој посао” чувања стада или домаћинства, спремни да се супротставе и много јачем противнику. Иако је ријеч о борбеној пасмини, никада не би некога повриједили, а свој живот би дали да заштите дијете.

Овако описују своје љубимце браћа Петар и Горан Анђелић из питомог села Крупа на Врбасу, подно Мањаче. У овом бајковитом мјесту вриједна браћа већ седам година уз много пожртвованости и љубави другују са шарпланинцима. Њихово пространо имање постало је прави рај за ове планинске поносне грдосије, међу којима су и неки окићени шампионским титулама.

Далеко од градске вреве и ужурбаности Анђелићи и њихови пси живе у складу са природом, шетајући по планинским пропланцима и истражујући шумске путељке. У томе их не могу спријечити ни дубоки сњегови, ни дебеле зиме. Напротив! Према ријечима младих власника, ови краљеви међу овчарским псима уживају ваљајући се и трчећи по снијегу. Тада су најбоље расположени.

- Због своје величине могу да изгледају застрашујуће и спремни су да изађу на мегдан вуку или медвједу, али су, с друге стране, питоми и умиљати према власнику. Снијегу се радују попут дјеце. Сваки дан проведен са њима је прилика за неко ново откриће, нову авантуру - кажу браћа.

Да су овако жељели да проводе вријеме, Петар и Горан су знали још од малих ногу. Спајајући дјечачку љубав према псима, али и страст за такмичењем, ови младићи су постали препознатљиви као врсни узгајивачи шарпланинаца не само у бањалучкој регији него и шире. За узгој ове врсте одлучили су се због њихове племенитости, али и преданости власнику.

- Не захтијевају превише пажње у одгоју, али им је потребно пространство, чега овдје не мањка. Шарпланинац је скроман пас у сваком погледу, па и приликом исхране, не једе много у поређењу са својом величином, али је зато даровит кад су љубав и оданост у питању - објаснио је Петар Анђелић.

Према Петровим ријечима, узгајање шарпланинаца није само хоби већ

много више од тога. Наглашава да ови моћни пси нису само њихови љубимци већ и пријатељи у многим авантурама.

- То је за нас начин живота. Када сам први пут видио ове псе, знао сам да ћу

љубав и уточиште пружити бар једном од њих, а сада, ево, нашим имањем дефилује чак шест шарпланинаца и један торњак - каже поносно Петар не скидајући поглед са својих четвороножних пријатеља.

Овај двадесетчетворогодишњак додаје да су снага, храброст и вјерност шарпланинаца невјероватни.

- Чувар је по инстинкту, па му није потребна класична дресура. Веома су одани свом власнику, али су неповјерљиви према странцима. Миран и доброћудан пас, по потреби може да буде оштар. Зна шта му је повјерено на чување и неће дозволити да неко уђе на посјед - каже Петар и додаје да му много значи подршка његовог двије године млађег брата Горана.

Током дугогодишњег узгоја ове расе Анђелићи су стекли драгоцјено искуство, које радо дијеле са другима. Њихова брига и љубав према псима инспирисале су многе да брину о животињама са истом пажњом као што то чине ова браћа, позната по гостољубивости и срдачности. Прилику да га угосте на њиховом имању имао је и градоначелник Драшко Станивуковић, којем су Анђелићи даровали младунче торњака. Према љепоти њихових паса нису остали равнодушни ни посјетиоци бројних изложби.

- Такмичења су прилика да покажемо свијету колико су наши пси посебни - каже углас овај динамични дуо.

И њихови резултати говоре сами за себе, редовно освајају прва мјеста на овим надметањима.

- На такмичењима представљамо љепоту, грађу и спремност наших паса, али, ипак, оно што све опчини јесте повезаност човјека и животиње - испричао је Петар.

Петар и Горан поносно истичу да је једна од женки из њиховог узгоја била шампион БиХ и Србије у љепоти. На специјализованој изложби у Темерину освојили су прво мјесто са штенетом и постали власници титуле “најљепша беба”. Такође, прво мјесто тада је припало и женки ветеранки.

Међутим, за ове младиће најважнија награда није трофеј или пласман на такмичењу, већ осјећај повезаности са својим љубимцима.

- Љубав и оданост према животињама нас чини бољим људима, а вријеме проведено са њима нема цијену. Пажња коју им свакодневно несебично поклањамо вишеструко нам се врати - каже Петар Анђелић.

И док сунце обасјава простране ливаде и зелене падине, Петар и Горан вриједно тренирају своје крзнене љубимце припремајући их за нове авантуре и нове медаље.

Клуб “Крајина”

Петар и Горан Анђелић наглашавају да чланство у Шарпланинац клубу

“Крајина” има посебну важност за њих.

- Од предсједника овог клуба Душка Кузмановића добио сам првог

шарпланинца. Неизмјерно сам му захвалан на подршци, јер данас не бисмо били то што јесмо да нисмо упијали његове савјете - казао је Петар Анђелић и додао да Кузмановић несебично дијели своја искуства и знања са млађим одгајивачима.

Манастир

Браћа Анђелић кажу да живот у Крупи на Врбасу има много предности.

Да је према овом мјесту природа била много издашна, препознали су и у Свјетској туристичкој организацији, која је Крупу на Врбасу уврстила на листу најбољих туристичких села.

- Сви који посјете слапове Крупе буду одушевљени призором. Бистра ријека, млинови који се још не предају зубу времена, дрвени мостићи и хук воде никога не остављају равнодушним. У овој природи често уживају и наши пси, са којима шетамо до извора Крупе - рекао је Петар.

Надомак чувених слапова, гдје викендом хрле туристи, али и други љубитељи природе, посјетиоце манастира Крупа дочекују нестварна тишина и мир. Осјећајући повезаност и захвалност према овом светом мјесту, браћа Анђелић су одлучила да манастиру дарују једно куче.

- Жељели смо да обрадујемо нашег великог духовника оца Саву, али и све који посјете манастир. Срећни смо што је наш шарпланинац многим вјерницима, а посебно дјечици, донио обиље радости - казао је Петар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана