Braća podno Manjače uzgajaju šampione: Anđelići stvorili raj za šarplanince

Vanja Žarković
Braća podno Manjače uzgajaju šampione: Anđelići stvorili raj za šarplanince

BANjALUKA - Šarplaninci su veoma odani psi, izuzetne hrabrosti, koji bez greške “obavljaju svoj posao” čuvanja stada ili domaćinstva, spremni da se suprotstave i mnogo jačem protivniku. Iako je riječ o borbenoj pasmini, nikada ne bi nekoga povrijedili, a svoj život bi dali da zaštite dijete.

Ovako opisuju svoje ljubimce braća Petar i Goran Anđelić iz pitomog sela Krupa na Vrbasu, podno Manjače. U ovom bajkovitom mjestu vrijedna braća već sedam godina uz mnogo požrtvovanosti i ljubavi druguju sa šarplanincima. Njihovo prostrano imanje postalo je pravi raj za ove planinske ponosne grdosije, među kojima su i neki okićeni šampionskim titulama.

Daleko od gradske vreve i užurbanosti Anđelići i njihovi psi žive u skladu sa prirodom, šetajući po planinskim proplancima i istražujući šumske puteljke. U tome ih ne mogu spriječiti ni duboki snjegovi, ni debele zime. Naprotiv! Prema riječima mladih vlasnika, ovi kraljevi među ovčarskim psima uživaju valjajući se i trčeći po snijegu. Tada su najbolje raspoloženi.

- Zbog svoje veličine mogu da izgledaju zastrašujuće i spremni su da izađu na megdan vuku ili medvjedu, ali su, s druge strane, pitomi i umiljati prema vlasniku. Snijegu se raduju poput djece. Svaki dan proveden sa njima je prilika za neko novo otkriće, novu avanturu - kažu braća.

Da su ovako željeli da provode vrijeme, Petar i Goran su znali još od malih nogu. Spajajući dječačku ljubav prema psima, ali i strast za takmičenjem, ovi mladići su postali prepoznatljivi kao vrsni uzgajivači šarplaninaca ne samo u banjalučkoj regiji nego i šire. Za uzgoj ove vrste odlučili su se zbog njihove plemenitosti, ali i predanosti vlasniku.

- Ne zahtijevaju previše pažnje u odgoju, ali im je potrebno prostranstvo, čega ovdje ne manjka. Šarplaninac je skroman pas u svakom pogledu, pa i prilikom ishrane, ne jede mnogo u poređenju sa svojom veličinom, ali je zato darovit kad su ljubav i odanost u pitanju - objasnio je Petar Anđelić.

Prema Petrovim riječima, uzgajanje šarplaninaca nije samo hobi već

mnogo više od toga. Naglašava da ovi moćni psi nisu samo njihovi ljubimci već i prijatelji u mnogim avanturama.

- To je za nas način života. Kada sam prvi put vidio ove pse, znao sam da ću

ljubav i utočište pružiti bar jednom od njih, a sada, evo, našim imanjem defiluje čak šest šarplaninaca i jedan tornjak - kaže ponosno Petar ne skidajući pogled sa svojih četvoronožnih prijatelja.

Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak dodaje da su snaga, hrabrost i vjernost šarplaninaca nevjerovatni.

- Čuvar je po instinktu, pa mu nije potrebna klasična dresura. Veoma su odani svom vlasniku, ali su nepovjerljivi prema strancima. Miran i dobroćudan pas, po potrebi može da bude oštar. Zna šta mu je povjereno na čuvanje i neće dozvoliti da neko uđe na posjed - kaže Petar i dodaje da mu mnogo znači podrška njegovog dvije godine mlađeg brata Gorana.

Tokom dugogodišnjeg uzgoja ove rase Anđelići su stekli dragocjeno iskustvo, koje rado dijele sa drugima. Njihova briga i ljubav prema psima inspirisale su mnoge da brinu o životinjama sa istom pažnjom kao što to čine ova braća, poznata po gostoljubivosti i srdačnosti. Priliku da ga ugoste na njihovom imanju imao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, kojem su Anđelići darovali mladunče tornjaka. Prema ljepoti njihovih pasa nisu ostali ravnodušni ni posjetioci brojnih izložbi.

- Takmičenja su prilika da pokažemo svijetu koliko su naši psi posebni - kaže uglas ovaj dinamični duo.

I njihovi rezultati govore sami za sebe, redovno osvajaju prva mjesta na ovim nadmetanjima.

- Na takmičenjima predstavljamo ljepotu, građu i spremnost naših pasa, ali, ipak, ono što sve opčini jeste povezanost čovjeka i životinje - ispričao je Petar.

Petar i Goran ponosno ističu da je jedna od ženki iz njihovog uzgoja bila šampion BiH i Srbije u ljepoti. Na specijalizovanoj izložbi u Temerinu osvojili su prvo mjesto sa štenetom i postali vlasnici titule “najljepša beba”. Takođe, prvo mjesto tada je pripalo i ženki veteranki.

Međutim, za ove mladiće najvažnija nagrada nije trofej ili plasman na takmičenju, već osjećaj povezanosti sa svojim ljubimcima.

- Ljubav i odanost prema životinjama nas čini boljim ljudima, a vrijeme provedeno sa njima nema cijenu. Pažnja koju im svakodnevno nesebično poklanjamo višestruko nam se vrati - kaže Petar Anđelić.

I dok sunce obasjava prostrane livade i zelene padine, Petar i Goran vrijedno treniraju svoje krznene ljubimce pripremajući ih za nove avanture i nove medalje.

Klub “Krajina”

Petar i Goran Anđelić naglašavaju da članstvo u Šarplaninac klubu

“Krajina” ima posebnu važnost za njih.

- Od predsjednika ovog kluba Duška Kuzmanovića dobio sam prvog

šarplaninca. Neizmjerno sam mu zahvalan na podršci, jer danas ne bismo bili to što jesmo da nismo upijali njegove savjete - kazao je Petar Anđelić i dodao da Kuzmanović nesebično dijeli svoja iskustva i znanja sa mlađim odgajivačima.

Manastir

Braća Anđelić kažu da život u Krupi na Vrbasu ima mnogo prednosti.

Da je prema ovom mjestu priroda bila mnogo izdašna, prepoznali su i u Svjetskoj turističkoj organizaciji, koja je Krupu na Vrbasu uvrstila na listu najboljih turističkih sela.

- Svi koji posjete slapove Krupe budu oduševljeni prizorom. Bistra rijeka, mlinovi koji se još ne predaju zubu vremena, drveni mostići i huk vode nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U ovoj prirodi često uživaju i naši psi, sa kojima šetamo do izvora Krupe - rekao je Petar.

Nadomak čuvenih slapova, gdje vikendom hrle turisti, ali i drugi ljubitelji prirode, posjetioce manastira Krupa dočekuju nestvarna tišina i mir. Osjećajući povezanost i zahvalnost prema ovom svetom mjestu, braća Anđelić su odlučila da manastiru daruju jedno kuče.

- Željeli smo da obradujemo našeg velikog duhovnika oca Savu, ali i sve koji posjete manastir. Srećni smo što je naš šarplaninac mnogim vjernicima, a posebno dječici, donio obilje radosti - kazao je Petar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana