Боравак у бањалучким вртићима поскупљује, субвенција остаје иста

 Јана Кезић
Боравак у бањалучким вртићима поскупљује, субвенција остаје иста

БАЊАЛУКА Иако је боравак малишана у приватним вртићима на подручју града поскупио ове године убрзо након увођења градских субвенција за ову намјену, а нови скок цијена најављен од 1. јануара идуће године, износ подршке неће се мијењати и остаје 60 КМ мјесечно по дјетету.

За субвенције за боравак малишана у приватним вртићима у 2022. години, за период од маја до децембра првобитно је било предвиђено 1,2 милиона КМ. Међутим, та ставка смањена је на 700.000 марака у нацрту ребаланса буџета за 2022. годину, а који ће одборници разматрати у четвртак. Нацртом буџета за 2023. о којем ће такође расправљати у четвртак, планиран је свега милион КМ за ову намјену.

Савјетница градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић Бањац каже да град не може контролисати цијене у приватним предшколским установама, али да има жељу и намјеру да износи за субвенције буду повећани. Тврди да су за повећање цијена услуга у приватним предшколским установама сазнали из медија, те да од родитеља није било дописа.

- Без обзира на цијену боравка у вртићима, субвенције ће за све остати исте. Ове године имали смо више од 2.000 захтјева мјесечно и исто толико субвенција смо исплатили - рекла је Савић Бањац. Додала је да је, због поскупљења услуга у приватним предшколским установама, намјера града да субвенције буду веће, али да се “неке ствари не могу реализовати одједном”.

- Одборници још нису разматрали ребаланс за ову, ни нацрт буџета за наредну годину. Предложићемо документ који ће бити реалан и који ће покушати да задовољи што више потреба, али за сада је рано да говоримо о тачном износу за субвенције - рекла је Савић Бањац.

Мајка двоје дјеце, који иду у вртић у Ади, рекла је за “Глас Српске” да је у априлу, када је почела додјела субвенција, смјештај у приватним вртићима поскупио са 220 на 250 КМ мјесечно.

- Из вртића су нам недавно најавили да ће смјештај поскупјети за додатних 50 КМ од 1. јануара идуће године. Дакле, укупан износ поскупљења за свега осам мјесеци износи чак 80 КМ и претекао је субвенцију од 60 КМ коју додјељује град. Најновију најаву поскупљења правдају растом цијена хране и плата васпитачицама. Са свим овим поскупљењима субвенције су потпуно обесмишљене - казала је ова мајка.

Додала је да размишља да испише дјецу из вртића.

- За једно дијете у приватном вртићу дајем више новца, него неко у јавном за двоје. Ово је и проблем Градске управе, јер нема довољно јавних вртића, због чега смо принуђени да дјецу уписујемо у приватне - огорчена је ова мајка.

Проблем

Мирна Савић Бањац каже да износ субвенција вјероватно није довољан родитељима.

- Међутим, уколико узмемо да до сада нису имали овакву врсту помоћи, то је велика разлика. Жељели бисмо да нисмо затекли неуређен систем функционисања приватних вртића. Ипак, ухватили смо се у коштац са постојећим проблемима које рјешавамо, али смо свјесни да то не можемо урадити преко ноћи - рекла је Савић Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана