Boravak u banjalučkim vrtićima poskupljuje, subvencija ostaje ista

 Jana Kezić
Boravak u banjalučkim vrtićima poskupljuje, subvencija ostaje ista

BANjALUKA Iako je boravak mališana u privatnim vrtićima na području grada poskupio ove godine ubrzo nakon uvođenja gradskih subvencija za ovu namjenu, a novi skok cijena najavljen od 1. januara iduće godine, iznos podrške neće se mijenjati i ostaje 60 KM mjesečno po djetetu.

Za subvencije za boravak mališana u privatnim vrtićima u 2022. godini, za period od maja do decembra prvobitno je bilo predviđeno 1,2 miliona KM. Međutim, ta stavka smanjena je na 700.000 maraka u nacrtu rebalansa budžeta za 2022. godinu, a koji će odbornici razmatrati u četvrtak. Nacrtom budžeta za 2023. o kojem će takođe raspravljati u četvrtak, planiran je svega milion KM za ovu namjenu.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac kaže da grad ne može kontrolisati cijene u privatnim predškolskim ustanovama, ali da ima želju i namjeru da iznosi za subvencije budu povećani. Tvrdi da su za povećanje cijena usluga u privatnim predškolskim ustanovama saznali iz medija, te da od roditelja nije bilo dopisa.

- Bez obzira na cijenu boravka u vrtićima, subvencije će za sve ostati iste. Ove godine imali smo više od 2.000 zahtjeva mjesečno i isto toliko subvencija smo isplatili - rekla je Savić Banjac. Dodala je da je, zbog poskupljenja usluga u privatnim predškolskim ustanovama, namjera grada da subvencije budu veće, ali da se “neke stvari ne mogu realizovati odjednom”.

- Odbornici još nisu razmatrali rebalans za ovu, ni nacrt budžeta za narednu godinu. Predložićemo dokument koji će biti realan i koji će pokušati da zadovolji što više potreba, ali za sada je rano da govorimo o tačnom iznosu za subvencije - rekla je Savić Banjac.

Majka dvoje djece, koji idu u vrtić u Adi, rekla je za “Glas Srpske” da je u aprilu, kada je počela dodjela subvencija, smještaj u privatnim vrtićima poskupio sa 220 na 250 KM mjesečno.

- Iz vrtića su nam nedavno najavili da će smještaj poskupjeti za dodatnih 50 KM od 1. januara iduće godine. Dakle, ukupan iznos poskupljenja za svega osam mjeseci iznosi čak 80 KM i pretekao je subvenciju od 60 KM koju dodjeljuje grad. Najnoviju najavu poskupljenja pravdaju rastom cijena hrane i plata vaspitačicama. Sa svim ovim poskupljenjima subvencije su potpuno obesmišljene - kazala je ova majka.

Dodala je da razmišlja da ispiše djecu iz vrtića.

- Za jedno dijete u privatnom vrtiću dajem više novca, nego neko u javnom za dvoje. Ovo je i problem Gradske uprave, jer nema dovoljno javnih vrtića, zbog čega smo prinuđeni da djecu upisujemo u privatne - ogorčena je ova majka.

Problem

Mirna Savić Banjac kaže da iznos subvencija vjerovatno nije dovoljan roditeljima.

- Međutim, ukoliko uzmemo da do sada nisu imali ovakvu vrstu pomoći, to je velika razlika. Željeli bismo da nismo zatekli neuređen sistem funkcionisanja privatnih vrtića. Ipak, uhvatili smo se u koštac sa postojećim problemima koje rješavamo, ali smo svjesni da to ne možemo uraditi preko noći - rekla je Savić Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana