Бициклом стигли из Њемачке у Бањалуку за 12 дана

ГС
Бициклом стигли из Њемачке у Бањалуку за 12 дана

БАЊАЛУКА - Из Улцена у Њемачкој, преко Аустрије, Словеније, Хрватске до Горње Ламовите под Козаром и Бањалуке све бициклом.

На ову авантуру одлучили су се Немања Граховац и његов друг Хенрик Тилер. Граховац је испричао за АТВ да му је дуго била жеља да у родни крај своје мајке дође бициклом.

- Ја сам увијек имао жељу да дођем са бициклом овдје, Бања Лука, Ламовита, Република Српска су велики дио мог идентитета. Онда сам нашао мог друга, он ради са мном и он је рекао хајмо са бициклом. Супер искуство! Видјели смо пуно људи, био сам овдје већ безброј пута. Долазио сам авионом, аутобусом, аутом, возом, некако је било другачије зато што све видиш без стакла, баш си близу свему. Стварно је било супер, тако да се осјећамо поноси на то што смо остварили - каже Немања Граховац.

Опекотине од сунца по рукама и ногама, понеки упаљен мишић и тетива, били су највећи проблеми током путовања, с обзиром на то да су на дуг пут кренули без физичке припреме.

Прелазак преко Алпа био је највећи изазов, али пратило их је добро вријеме. Возили су кроз мање градове, шумске предјеле, преноћиште договарали тамо гдје су се затекли, причали са људима уз пут.

Подршка породице и пријатеља била им је вјетар у леђа каже Хенрик, коме је ово други пут да долази у ове  крајеве. 

- Породица и пријатељи били су позитивно изненађени, сви су рекли да је то одлична идеја али помало сулуда. Нико нам није рекао да не можемо направити шта само наумили, да је компликовано или да има пуно планина на том нашем путу. Подржали су нашу идеју, пожељели нам срећан пут. Сада су поносни на нас да смо успјели. Путовање је било прелијепо! На бициклу окружење и пејзаж видите другачије, него када се возите у ауту, имате времена. Када смо ушли у Републику Српску, људи су нас средачно питали су нас одакле смо, како је прошао пут. Потпуно другачије и веома лијепо искуство - каже Хенрик Тилер.

Кад су се утисци слегли, болови у мишићма попустили два друга кажу - све би поновили само у неком другом правцу. Излежавање у хладу или на плажи, кажу, није за њих. Већ имају идеју гдје би се могли запутити на својим двоточкашима.

- Ја сам исто размишљао да наставим овај пут од Бања Луке од Грчке, али не сад. Ја морам радити у понедјељак. Али некада кад будем имао времена - каже Немања Граховац.

Још неколико дана провешће на бициклима у обиласку Бања Луке и Поткозарја, а онда се авионом враћају у њемачку реалност. Породици и пријатељима имаће о чему причати данима, а бицикле ће припремити за неко ново путовање и авантуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана