Biciklom stigli iz Njemačke u Banjaluku za 12 dana

GS
Biciklom stigli iz Njemačke u Banjaluku za 12 dana

BANjALUKA - Iz Ulcena u Njemačkoj, preko Austrije, Slovenije, Hrvatske do Gornje Lamovite pod Kozarom i Banjaluke sve biciklom.

Na ovu avanturu odlučili su se Nemanja Grahovac i njegov drug Henrik Tiler. Grahovac je ispričao za ATV da mu je dugo bila želja da u rodni kraj svoje majke dođe biciklom.

- Ja sam uvijek imao želju da dođem sa biciklom ovdje, Banja Luka, Lamovita, Republika Srpska su veliki dio mog identiteta. Onda sam našao mog druga, on radi sa mnom i on je rekao hajmo sa biciklom. Super iskustvo! Vidjeli smo puno ljudi, bio sam ovdje već bezbroj puta. Dolazio sam avionom, autobusom, autom, vozom, nekako je bilo drugačije zato što sve vidiš bez stakla, baš si blizu svemu. Stvarno je bilo super, tako da se osjećamo ponosi na to što smo ostvarili - kaže Nemanja Grahovac.

Opekotine od sunca po rukama i nogama, poneki upaljen mišić i tetiva, bili su najveći problemi tokom putovanja, s obzirom na to da su na dug put krenuli bez fizičke pripreme.

Prelazak preko Alpa bio je najveći izazov, ali pratilo ih je dobro vrijeme. Vozili su kroz manje gradove, šumske predjele, prenoćište dogovarali tamo gdje su se zatekli, pričali sa ljudima uz put.

Podrška porodice i prijatelja bila im je vjetar u leđa kaže Henrik, kome je ovo drugi put da dolazi u ove  krajeve. 

- Porodica i prijatelji bili su pozitivno iznenađeni, svi su rekli da je to odlična ideja ali pomalo suluda. Niko nam nije rekao da ne možemo napraviti šta samo naumili, da je komplikovano ili da ima puno planina na tom našem putu. Podržali su našu ideju, poželjeli nam srećan put. Sada su ponosni na nas da smo uspjeli. Putovanje je bilo prelijepo! Na biciklu okruženje i pejzaž vidite drugačije, nego kada se vozite u autu, imate vremena. Kada smo ušli u Republiku Srpsku, ljudi su nas sredačno pitali su nas odakle smo, kako je prošao put. Potpuno drugačije i veoma lijepo iskustvo - kaže Henrik Tiler.

Kad su se utisci slegli, bolovi u mišićma popustili dva druga kažu - sve bi ponovili samo u nekom drugom pravcu. Izležavanje u hladu ili na plaži, kažu, nije za njih. Već imaju ideju gdje bi se mogli zaputiti na svojim dvotočkašima.

- Ja sam isto razmišljao da nastavim ovaj put od Banja Luke od Grčke, ali ne sad. Ja moram raditi u ponedjeljak. Ali nekada kad budem imao vremena - kaže Nemanja Grahovac.

Još nekoliko dana provešće na biciklima u obilasku Banja Luke i Potkozarja, a onda se avionom vraćaju u njemačku realnost. Porodici i prijateljima imaće o čemu pričati danima, a bicikle će pripremiti za neko novo putovanje i avanturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana