Бициклисти на удару возача и пјешака

Јасмина Салопек
Бициклисти на удару возача и пјешака

БАЊАЛУКА - Многим грађанима бицикл је постао важно превозно средство за одлазак на посао и обављање свакодневних обавеза, а мањак стаза намијењених овим двоточкашима јесте главни разлог зашто бициклисти, а од скоро и возачи електричних тротинета неријетко возе по пјешачким стазама и саобраћајницама.

Због оскудне и често грбаве инфраструктуре бициклистима није лако да маневришу градским улицама па често изазивају гњев возача аутомобила јер се крећу коловозом, али и пјешака јер возе тротоаром.

Из Полицијске управе (ПУ) Бањалука наглашавају да бициклисти, као учесници у саобраћају, морају да се крећу бициклистичком стазом, а уколико она не постоји, онда морају да возе уз десну ивицу тротоара у смјеру кретања возила како би били уочљивији и како би се избјегле несреће.

Додају да полицијски службеници током редовних акција, осим возача аутомобила, санкционишу и бициклисте, али и возаче електричних тротинета које сврставају у лака моторна возила.

- Због непрописне вожње бицикла од јануара до јуна санкционисано је 12 возача бицикала и 37 возача тротинета - саопштили су из полиције.

Поједини мјештани кажу да нису задовољни јер многе бициклистичке стазе нису обиљежене.

Милица Цвијановић која живи у Ади истиче да се не осјећа сигурно када вози бицикл до центра јер на већем дијелу пута нема бициклистичке стазе.

- Имала сам ризичних ситуација у неким улицама јер стаза нема, а тротоари су уски и испрекидани. Ријетко возим бицикл јер се не осјећам сигурно. Вољела бих да имамо боље услове за вожњу - рекла је Цвијановићева.

Додала је да је недавно на дијелу пута гдје се прекида бициклистичка стаза и наставља пјешачка зона замало ударила у жену која се одједном појавила испред ње.

Пензионер Станко Шикман казао је да у граду има много дијелова гдје би се могла обиљежити бициклистичка стаза.

- Ризично је, али сам навикао. Мислим да више возачима смета то што су бициклисти око њих, него што они нама сметају - рекао је Шикман.

Додаје да је неопходно побољшати квалитет стаза и путева.

- Добро је што ћемо ускоро добити два кружна тока код зграде “Екватор” и нове стазе па ће се и у центру растеретити саобраћај - додао је Шикман.

Тротинети

Како објашњавају из Полицијске управе, прописом из области безбједности саобраћаја који се односи на пјешаке примјењује се и на лица која користе електрично возило које не може постићи брзину већу од шест километара на час.

- Ову врсту возила могу да користе дјеца доби од 14 година с тим да морају имати потврду о познавању прописа - појаснили су у полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана