Biciklisti na udaru vozača i pješaka

Jasmina Salopek
Biciklisti na udaru vozača i pješaka

BANjALUKA - Mnogim građanima bicikl je postao važno prevozno sredstvo za odlazak na posao i obavljanje svakodnevnih obaveza, a manjak staza namijenjenih ovim dvotočkašima jeste glavni razlog zašto biciklisti, a od skoro i vozači električnih trotineta nerijetko voze po pješačkim stazama i saobraćajnicama.

Zbog oskudne i često grbave infrastrukture biciklistima nije lako da manevrišu gradskim ulicama pa često izazivaju gnjev vozača automobila jer se kreću kolovozom, ali i pješaka jer voze trotoarom.

Iz Policijske uprave (PU) Banjaluka naglašavaju da biciklisti, kao učesnici u saobraćaju, moraju da se kreću biciklističkom stazom, a ukoliko ona ne postoji, onda moraju da voze uz desnu ivicu trotoara u smjeru kretanja vozila kako bi bili uočljiviji i kako bi se izbjegle nesreće.

Dodaju da policijski službenici tokom redovnih akcija, osim vozača automobila, sankcionišu i bicikliste, ali i vozače električnih trotineta koje svrstavaju u laka motorna vozila.

- Zbog nepropisne vožnje bicikla od januara do juna sankcionisano je 12 vozača bicikala i 37 vozača trotineta - saopštili su iz policije.

Pojedini mještani kažu da nisu zadovoljni jer mnoge biciklističke staze nisu obilježene.

Milica Cvijanović koja živi u Adi ističe da se ne osjeća sigurno kada vozi bicikl do centra jer na većem dijelu puta nema biciklističke staze.

- Imala sam rizičnih situacija u nekim ulicama jer staza nema, a trotoari su uski i isprekidani. Rijetko vozim bicikl jer se ne osjećam sigurno. Voljela bih da imamo bolje uslove za vožnju - rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da je nedavno na dijelu puta gdje se prekida biciklistička staza i nastavlja pješačka zona zamalo udarila u ženu koja se odjednom pojavila ispred nje.

Penzioner Stanko Šikman kazao je da u gradu ima mnogo dijelova gdje bi se mogla obilježiti biciklistička staza.

- Rizično je, ali sam navikao. Mislim da više vozačima smeta to što su biciklisti oko njih, nego što oni nama smetaju - rekao je Šikman.

Dodaje da je neophodno poboljšati kvalitet staza i puteva.

- Dobro je što ćemo uskoro dobiti dva kružna toka kod zgrade “Ekvator” i nove staze pa će se i u centru rasteretiti saobraćaj - dodao je Šikman.

Trotineti

Kako objašnjavaju iz Policijske uprave, propisom iz oblasti bezbjednosti saobraćaja koji se odnosi na pješake primjenjuje se i na lica koja koriste električno vozilo koje ne može postići brzinu veću od šest kilometara na čas.

- Ovu vrstu vozila mogu da koriste djeca dobi od 14 godina s tim da moraju imati potvrdu o poznavanju propisa - pojasnili su u policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana