Бицикли се враћају на бањалучке улице

Јасмина Салопек
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Бицикл постаје све популарније превозно средство, а лијепо вријеме измамило је на улице многе суграђане који су вожњу аутомобилом замијенили двоточкашима.

Међутим, иако вожња бицикла има бројне бенефите, како за здравље, тако и за животну средину, потребно је радити на додатној мотивацији грађана и изградњи бициклистичке инфраструктуре.

У неким бањалучким насељима ових дана постављене су надстрешнице и рампе за бицикле, које ће грађанима ускоро бити доступне за кориштење.

Нови паркинзи за бицикле постављени су у насељу Борик код познатих “Титаник” зграда, друга локација је центар града преко пута Народног позоришта Републике Српске, а треће мјесто на којем ће бициклисти моћи паркирати своје двоточкаше је насеље Старчевица код пасареле на раскрсници улица Југ Богдана и Стевана Првовенчаног.

Овај пројекат је још један у оквиру унапређивања бициклистичког саобраћаја. Подсјетимо, недавно су паркинзи за бицикле са надстрешницом постављени на углу Средњошколске улице и улице Књаза Милоша (у близини тржног центра “Верно”) и на локацији у склопу Дома здравља, те код тржног центра “Делта планет”. Како су раније навели из Градске управе, у оквиру надстрешница постављене су такозване кламерице, које на оптималан начин служе за везање бицикала, електричних бицикала и других средстава микромобилности.

Мјештанка насеља Центар Марица Т. рекла је да је у граду био примјетан недостатак адекватних паркинг мјеста за двоточкаше.

- У граду има све већи број бициклиста који се одлучују за овај еколошки прихватљив начин превоза. Сматрам да је изузетно важно унаприједити инфраструктуру да бисмо подржали овај тренд и подстакли још више људи да се одлуче за бицикл умјесто аутомобила - рекла је Мирица Т.

Према њеним ријечима, надстрешнице за бицикле су неопходне, јер пружају сигурно мјесто за паркирање бицикла, штитећи их од временских услова попут кише или сунца, те евентуалних оштећења.

Мјештанин насеља Борик, који је желио да остане анониман, истиче да у овом, као и у другим дијеловима града, недостаје оваква инфраструктура.

- Драго ми је да су  градске власти препознале потребу за надстрешницама за бицикле и предузеле кораке у њиховом постављању - рекао је он.

Овај грађанин позивао је своје суграђане да подрже ову иницијативу и активно учествују у стварању градског простора прилагођеног свим грађанима, без обзира на начин превоза који користе.

- Надам се да ће Бањалука ускоро постати град који ће бити примјер другима по питању подршке бициклизму и одрживом развоју - навео је он.

Бројачи

Бројачи за бицикле на три локације у граду у јануару и фебруару ове године забиљежили су увећање броја корисника бицикала у односу на исти период прошле године.

Наиме, у децембру 2022. године наш град је добио бројаче бицикала у оквиру пројекта “Импак”, од којих је један у форми дисплеја, те два подземна. Захваљујући томе, за дате локације (у насељу Борик, улицама Стевана Булајића и Мајке Југовића) добијени су бројеви корисника бицикала и тротинета за читаву 2023. годину. Увећање броја ових учесника у саобраћају је на нивоу од око 43 процента на дневном нивоу, 36 на седмичном, а период викенда биљежи увећање за око 63 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана