Bicikli se vraćaju na banjalučke ulice

Jasmina Salopek
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Bicikl postaje sve popularnije prevozno sredstvo, a lijepo vrijeme izmamilo je na ulice mnoge sugrađane koji su vožnju automobilom zamijenili dvotočkašima.

Međutim, iako vožnja bicikla ima brojne benefite, kako za zdravlje, tako i za životnu sredinu, potrebno je raditi na dodatnoj motivaciji građana i izgradnji biciklističke infrastrukture.

U nekim banjalučkim naseljima ovih dana postavljene su nadstrešnice i rampe za bicikle, koje će građanima uskoro biti dostupne za korištenje.

Novi parkinzi za bicikle postavljeni su u naselju Borik kod poznatih “Titanik” zgrada, druga lokacija je centar grada preko puta Narodnog pozorišta Republike Srpske, a treće mjesto na kojem će biciklisti moći parkirati svoje dvotočkaše je naselje Starčevica kod pasarele na raskrsnici ulica Jug Bogdana i Stevana Prvovenčanog.

Ovaj projekat je još jedan u okviru unapređivanja biciklističkog saobraćaja. Podsjetimo, nedavno su parkinzi za bicikle sa nadstrešnicom postavljeni na uglu Srednjoškolske ulice i ulice Knjaza Miloša (u blizini tržnog centra “Verno”) i na lokaciji u sklopu Doma zdravlja, te kod tržnog centra “Delta planet”. Kako su ranije naveli iz Gradske uprave, u okviru nadstrešnica postavljene su takozvane klamerice, koje na optimalan način služe za vezanje bicikala, električnih bicikala i drugih sredstava mikromobilnosti.

Mještanka naselja Centar Marica T. rekla je da je u gradu bio primjetan nedostatak adekvatnih parking mjesta za dvotočkaše.

- U gradu ima sve veći broj biciklista koji se odlučuju za ovaj ekološki prihvatljiv način prevoza. Smatram da je izuzetno važno unaprijediti infrastrukturu da bismo podržali ovaj trend i podstakli još više ljudi da se odluče za bicikl umjesto automobila - rekla je Mirica T.

Prema njenim riječima, nadstrešnice za bicikle su neophodne, jer pružaju sigurno mjesto za parkiranje bicikla, štiteći ih od vremenskih uslova poput kiše ili sunca, te eventualnih oštećenja.

Mještanin naselja Borik, koji je želio da ostane anoniman, ističe da u ovom, kao i u drugim dijelovima grada, nedostaje ovakva infrastruktura.

- Drago mi je da su  gradske vlasti prepoznale potrebu za nadstrešnicama za bicikle i preduzele korake u njihovom postavljanju - rekao je on.

Ovaj građanin pozivao je svoje sugrađane da podrže ovu inicijativu i aktivno učestvuju u stvaranju gradskog prostora prilagođenog svim građanima, bez obzira na način prevoza koji koriste.

- Nadam se da će Banjaluka uskoro postati grad koji će biti primjer drugima po pitanju podrške biciklizmu i održivom razvoju - naveo je on.

Brojači

Brojači za bicikle na tri lokacije u gradu u januaru i februaru ove godine zabilježili su uvećanje broja korisnika bicikala u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, u decembru 2022. godine naš grad je dobio brojače bicikala u okviru projekta “Impak”, od kojih je jedan u formi displeja, te dva podzemna. Zahvaljujući tome, za date lokacije (u naselju Borik, ulicama Stevana Bulajića i Majke Jugovića) dobijeni su brojevi korisnika bicikala i trotineta za čitavu 2023. godinu. Uvećanje broja ovih učesnika u saobraćaju je na nivou od oko 43 procenta na dnevnom nivou, 36 na sedmičnom, a period vikenda bilježi uvećanje za oko 63 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana