Биће легализоване хиљаде “дивљих” прикључака за воду

Милош Васиљевић
Биће легализоване хиљаде “дивљих” прикључака за воду

БАЊАЛУКА - Нова одлука којом ће прикључак за воду за свако домаћинство бити потпуно бесплатан, у припреми је, а то ће значити уштеду од 1.000 КМ по домаћинству. Овој олакшици највише се радују мјештани насеља Куљани, Мотике и Дракулић.

Градоначелник Драшко Станивуковић најавио је да је у припреми нова одлука којом ће прикључак за воду за свако домаћинство бити потпуно бесплатан.

- То значи да ће, тамо гдје градимо или ћемо градити водовод, прикључак за воду за сваку кућу, домаћинство и породицу бити бесплатан. То је уштеда близу 1.000 КМ што ће много значити. То знамо из искуства, јер се сусрећемо сваки дан с тим - казао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, то неће бити једина олакшица за грађане.

- За хиљаде нелегалних прикључака који постоје у граду, а наши грађани нису били у стању то да плате, ми смо спремни да идемо ретроактивно и да за њих то платимо - рекао је Станивуковић.

Директор “Водовода” Предраг Дудуковић рекао је за “Глас Српске” да још немају одлуку нити било какве инструкције у вези с тим.

- То ће свакако значити пуно, јер је тренутна цијена прикључка око 800 КМ - рекао је Дудуковић.

Како каже, нелегални прикључци су хронични проблем овог предузећа.

- Гдје нађемо нелегални прикључак, поступамо по постојећем правилнику. Ако се корисник не прикључи у року, биће му обустављена испорука воде. Нелегалан мора да се уведе у евиденцију, ако није легалан биће искључен - истакао је Дудуковић.

Насеља гдје је највећи број нелегалних прикључака су мјесне заједнице са великим приливом становништва у посљедњим деценијама.

- Што се тиче нелегалних прикључака на територији града, ради се о хиљадама. Највише их је у насељима која су изграђена након рата као што Куљани, Мотике, Дракулић, условно речено нова насеља - рекао је Дудуковић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Куљани Јовица Томић казао је за “Глас Српске” да се њихово насеље развијало претходних 20 година.

- Имамо око 6.500 становника, а проблеми са нелегалним прикључцима су стално присутни. У посљедње вријеме су у великој мјери легализовани, али их има још. Са најављеном одлуком, то ће бити велико олакшање. Баш у нашој МЗ јавиле су се двије породице како имају тај проблем, али немају новац, па су остали без воде - каже Томић.

Предсједник Удружења “Четири плус” Јован Радовановић рекао је за “Глас Српске” да су њихови чланови од раније ослобођени плаћања прикључка за воду, али да га радује информација да ће ускоро и остали становници имати ту олакшицу.

Села

Према ријечима Предрага Дудуковића, један од проблема је тај што се на селу често вода не троши рационално, гдје се додатни прикључци користе за наводњавање.

- То је један од разлога зашто љети на одређеним просторима имамо проблема са водоснабдијевањем. Онај ко има нелегалан прикључак не води рачуна колико ће потрошити воде, а нелегалне прикључке користе за наводњавање воћњака и баште - рекао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана