Biće legalizovane hiljade “divljih” priključaka za vodu

Miloš Vasiljević
Biće legalizovane hiljade “divljih” priključaka za vodu

BANjALUKA - Nova odluka kojom će priključak za vodu za svako domaćinstvo biti potpuno besplatan, u pripremi je, a to će značiti uštedu od 1.000 KM po domaćinstvu. Ovoj olakšici najviše se raduju mještani naselja Kuljani, Motike i Drakulić.

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da je u pripremi nova odluka kojom će priključak za vodu za svako domaćinstvo biti potpuno besplatan.

- To znači da će, tamo gdje gradimo ili ćemo graditi vodovod, priključak za vodu za svaku kuću, domaćinstvo i porodicu biti besplatan. To je ušteda blizu 1.000 KM što će mnogo značiti. To znamo iz iskustva, jer se susrećemo svaki dan s tim - kazao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, to neće biti jedina olakšica za građane.

- Za hiljade nelegalnih priključaka koji postoje u gradu, a naši građani nisu bili u stanju to da plate, mi smo spremni da idemo retroaktivno i da za njih to platimo - rekao je Stanivuković.

Direktor “Vodovoda” Predrag Duduković rekao je za “Glas Srpske” da još nemaju odluku niti bilo kakve instrukcije u vezi s tim.

- To će svakako značiti puno, jer je trenutna cijena priključka oko 800 KM - rekao je Duduković.

Kako kaže, nelegalni priključci su hronični problem ovog preduzeća.

- Gdje nađemo nelegalni priključak, postupamo po postojećem pravilniku. Ako se korisnik ne priključi u roku, biće mu obustavljena isporuka vode. Nelegalan mora da se uvede u evidenciju, ako nije legalan biće isključen - istakao je Duduković.

Naselja gdje je najveći broj nelegalnih priključaka su mjesne zajednice sa velikim prilivom stanovništva u posljednjim decenijama.

- Što se tiče nelegalnih priključaka na teritoriji grada, radi se o hiljadama. Najviše ih je u naseljima koja su izgrađena nakon rata kao što Kuljani, Motike, Drakulić, uslovno rečeno nova naselja - rekao je Duduković.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kuljani Jovica Tomić kazao je za “Glas Srpske” da se njihovo naselje razvijalo prethodnih 20 godina.

- Imamo oko 6.500 stanovnika, a problemi sa nelegalnim priključcima su stalno prisutni. U posljednje vrijeme su u velikoj mjeri legalizovani, ali ih ima još. Sa najavljenom odlukom, to će biti veliko olakšanje. Baš u našoj MZ javile su se dvije porodice kako imaju taj problem, ali nemaju novac, pa su ostali bez vode - kaže Tomić.

Predsjednik Udruženja “Četiri plus” Jovan Radovanović rekao je za “Glas Srpske” da su njihovi članovi od ranije oslobođeni plaćanja priključka za vodu, ali da ga raduje informacija da će uskoro i ostali stanovnici imati tu olakšicu.

Sela

Prema riječima Predraga Dudukovića, jedan od problema je taj što se na selu često voda ne troši racionalno, gdje se dodatni priključci koriste za navodnjavanje.

- To je jedan od razloga zašto ljeti na određenim prostorima imamo problema sa vodosnabdijevanjem. Onaj ko ima nelegalan priključak ne vodi računa koliko će potrošiti vode, a nelegalne priključke koriste za navodnjavanje voćnjaka i bašte - rekao je Duduković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana