Бесплатна мјесечна карта олакшица за кућни буџет

Јелена Танацковић
Бесплатна мјесечна карта олакшица за кућни буџет

БАЊАЛУКА - Ученици средњих школа и студенти из породица са четворо и више дјеце имаће од марта бесплатан јавни превоз у граду, док ће то од априла бити омогућено и пензионерима са пензијом до 250 марака.

Први пут у историји град ће субвенционисати превоз за поменуте категорије, што су са одушевљењем подржале вишечлане породице, као и представници најстарије популације, јер ће им то знатно растеретити кућне буџете.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце “4+” Јован Радовановић казао је за “ Глас Српске” да је ријеч о веома похвалном гесту и лијепом поклону града који ће ђацима олакшати свакодневицу.

- На нашем списку има 360 дјеце која ће добити бесплатан превоз. Међутим, постоји могућност да буде мањих одступања, али то неће представљати проблем - рекао је Радовановић.

Нагласио је да су бесплатне карте велико олакшање за родитеље који су за то издвајали новац, али и за ученике који неће бити приморани да пропуштају поједине часове.

- Знало се дешавати да дјеца не иду у школу, не због тога што не желе, већ зато што не могу платити карту. Поједини родитељи нису имали новац па су чекали на исплату дјечијег додатка или неки додатни приход да би обезбиједили карту - казао је Радовановић.

Додао је да велики број породица има студенте и ђаке који су далеко од центра града и својих школа.

- Неке породице имају и по четири школарца, а живе удаљеним локацијама, попут Бронзаног Мајдана, Крупе на Врбасу и немају могућност да уплате сав новац који неопходан. Некада нисмо ни свјесни кроз шта људи све пролазе, тако да је велико олакшање за родитеље - истакао је Радовановић.

Вијест о бесплатним мјесечним картама обрадовала је и најстарије Бањалучане.

- Моја пензија је веома мала и значи ми било шта да добијем јер једино тако могу да уштедим коју марку. Знатно ће бити лакше да одем са једног на други крај града, а да не морам да размишљам како ћу да платим - рекла је пензионерка Дара С. из Лазарева.

Град је субвенцијама обезбиједио и попуст за остале пензионере, јер ће и они мјесечне карте моћи да купе по 30 одсто нижој цијени, тако да је повољнији јавни превоз добило више од 10.000 припадника најстарије популације.

- Динамика смањења цијена јавног превоза за пензионере са подручја града ићи све док у крајњој мјери превоз не буде потпуно бесплатан за све најстарије суграђане - казали су у Градској управи и додали да ће услиједити модернизација јавног превоза, а самим тим и мјесечних карата.

 “Аутопревоз”

Директор “Аутопревоза” Дејан Мијић казао је да је град учинио велику услугу ђацима и пензионерима, јер ће умјесто њих плаћати карте за превоз.

“Аутопревоз”, истиче Мијић, ради на побољшају услуге грађанима и повећају број корисника јавног превоза.

- Међутим, навике грађана су се промијениле током пандемије па увиђамо да више њих користи властити превоз умјесто градског - рекао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана