Besplatna mjesečna karta olakšica za kućni budžet

Jelena Tanacković
Besplatna mjesečna karta olakšica za kućni budžet

BANjALUKA - Učenici srednjih škola i studenti iz porodica sa četvoro i više djece imaće od marta besplatan javni prevoz u gradu, dok će to od aprila biti omogućeno i penzionerima sa penzijom do 250 maraka.

Prvi put u istoriji grad će subvencionisati prevoz za pomenute kategorije, što su sa oduševljenjem podržale višečlane porodice, kao i predstavnici najstarije populacije, jer će im to znatno rasteretiti kućne budžete.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “4+” Jovan Radovanović kazao je za “ Glas Srpske” da je riječ o veoma pohvalnom gestu i lijepom poklonu grada koji će đacima olakšati svakodnevicu.

- Na našem spisku ima 360 djece koja će dobiti besplatan prevoz. Međutim, postoji mogućnost da bude manjih odstupanja, ali to neće predstavljati problem - rekao je Radovanović.

Naglasio je da su besplatne karte veliko olakšanje za roditelje koji su za to izdvajali novac, ali i za učenike koji neće biti primorani da propuštaju pojedine časove.

- Znalo se dešavati da djeca ne idu u školu, ne zbog toga što ne žele, već zato što ne mogu platiti kartu. Pojedini roditelji nisu imali novac pa su čekali na isplatu dječijeg dodatka ili neki dodatni prihod da bi obezbijedili kartu - kazao je Radovanović.

Dodao je da veliki broj porodica ima studente i đake koji su daleko od centra grada i svojih škola.

- Neke porodice imaju i po četiri školarca, a žive udaljenim lokacijama, poput Bronzanog Majdana, Krupe na Vrbasu i nemaju mogućnost da uplate sav novac koji neophodan. Nekada nismo ni svjesni kroz šta ljudi sve prolaze, tako da je veliko olakšanje za roditelje - istakao je Radovanović.

Vijest o besplatnim mjesečnim kartama obradovala je i najstarije Banjalučane.

- Moja penzija je veoma mala i znači mi bilo šta da dobijem jer jedino tako mogu da uštedim koju marku. Znatno će biti lakše da odem sa jednog na drugi kraj grada, a da ne moram da razmišljam kako ću da platim - rekla je penzionerka Dara S. iz Lazareva.

Grad je subvencijama obezbijedio i popust za ostale penzionere, jer će i oni mjesečne karte moći da kupe po 30 odsto nižoj cijeni, tako da je povoljniji javni prevoz dobilo više od 10.000 pripadnika najstarije populacije.

- Dinamika smanjenja cijena javnog prevoza za penzionere sa područja grada ići sve dok u krajnjoj mjeri prevoz ne bude potpuno besplatan za sve najstarije sugrađane - kazali su u Gradskoj upravi i dodali da će uslijediti modernizacija javnog prevoza, a samim tim i mjesečnih karata.

 “Autoprevoz”

Direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić kazao je da je grad učinio veliku uslugu đacima i penzionerima, jer će umjesto njih plaćati karte za prevoz.

“Autoprevoz”, ističe Mijić, radi na poboljšaju usluge građanima i povećaju broj korisnika javnog prevoza.

- Međutim, navike građana su se promijenile tokom pandemije pa uviđamo da više njih koristi vlastiti prevoz umjesto gradskog - rekao je Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana