Баријере и предрасуде затварају врата бројних установа

Сара Бојанић
Баријере и предрасуде затварају врата бројних установа

БАЊАЛУКА - Физичке баријере и предрасуде са којима се сусрећу особе са инвалидитетом огроман су проблем јер им је скоро онемогућен приступ појединим јавним институцијама у граду, што отежава обављање свакодневних потреба.

Рекла је то за “Глас Српске” Душица Липовац која годинама води борбу за права особа са инвалидитетом.

- Јавне градске институције, као и установе културе треба у потпуности да буду приступачне особама са инвалидитетом. Уклањањем препрека и предрасуда које их свакодневно ограничавају било би омогућено равноправно учествовање таквих особа у свим сферама друштвеног живота - истакла је Липовчева.

Према њеним ријечима, ту је велика неосвијештеност друштва према проблемима са којима се сусрећу особе са инвалидитетом.

- Они који су чланови неких удружења или организација јесу ти који покрећу иницијативе да би се ријешило питање приступачности, а сматрамо да је то дужност друштва у цјелини - истакла је Липовчева.

Она је нагласила да је то један од основних предуслова за самосталан живот, али и равноправно учешће особа са инвалидитетом у друштвеним дешавањима.

- Сви се углавном фокусирају на архитектонску приступачност, а морамо узети у обзир и доступност информација слијепим и слабовидим особама и особама са оштећењем слуха и говора, које такође мањка - казала је Липовчева.

Додала је да установе културе имају много грађевинских препрека што ове особе спречава да их посјећују и учествују у догађајима које организују.

- Конкретан примјер јесте Бански двор гдје би требало урадити приступ приземљу и спрату, док Народно позориште Републике Српске има приступну рампу али особе са инвалидитетом не могу доћи до балкона. Такође, у Дому омладине не могу да уђу у амфитеатар - рекла је Липовчева.

Из Одјељења за комуналне послове нагласили су да приликом изградње нових објеката воде рачуна о овом проблему, а када је ријеч о постојећим објектима и институцијама настоје да их прилагоде, колико је то могуће.

- Управо у Дому омладине у току је изградња лифта који ће бити прилагођен особама са инвалидитетом. Осим тога, у току је и јавна набавка за санацију тоалета у Дјечијем позоришту Републике Српске који ће бити прилагођен овим особама, док прилазна рампа на овом објекту већ постоји - рекли су из Одјељења за комуналне послове.

Истакли су да Архив Републике Српске нема прилаз прилагођен овим особама, а како додају, с обзиром да је зграда заштићена извођење додатних радова је забрањено.

Лифт у НУБРС

У Народној и универзитетској библиотеци (НУБРС) изграђен је лифт прилагођен особама са инвалидитетом.

- Радови су завршени, а тренутно чекамо техничку дозволу којом ће бити одобрено пуштање лифта у функцију - казала је Душица Липовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана