Barijere i predrasude zatvaraju vrata brojnih ustanova

Sara Bojanić
Barijere i predrasude zatvaraju vrata brojnih ustanova

BANjALUKA - Fizičke barijere i predrasude sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom ogroman su problem jer im je skoro onemogućen pristup pojedinim javnim institucijama u gradu, što otežava obavljanje svakodnevnih potreba.

Rekla je to za “Glas Srpske” Dušica Lipovac koja godinama vodi borbu za prava osoba sa invaliditetom.

- Javne gradske institucije, kao i ustanove kulture treba u potpunosti da budu pristupačne osobama sa invaliditetom. Uklanjanjem prepreka i predrasuda koje ih svakodnevno ograničavaju bilo bi omogućeno ravnopravno učestvovanje takvih osoba u svim sferama društvenog života - istakla je Lipovčeva.

Prema njenim riječima, tu je velika neosviještenost društva prema problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.

- Oni koji su članovi nekih udruženja ili organizacija jesu ti koji pokreću inicijative da bi se riješilo pitanje pristupačnosti, a smatramo da je to dužnost društva u cjelini - istakla je Lipovčeva.

Ona je naglasila da je to jedan od osnovnih preduslova za samostalan život, ali i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u društvenim dešavanjima.

- Svi se uglavnom fokusiraju na arhitektonsku pristupačnost, a moramo uzeti u obzir i dostupnost informacija slijepim i slabovidim osobama i osobama sa oštećenjem sluha i govora, koje takođe manjka - kazala je Lipovčeva.

Dodala je da ustanove kulture imaju mnogo građevinskih prepreka što ove osobe sprečava da ih posjećuju i učestvuju u događajima koje organizuju.

- Konkretan primjer jeste Banski dvor gdje bi trebalo uraditi pristup prizemlju i spratu, dok Narodno pozorište Republike Srpske ima pristupnu rampu ali osobe sa invaliditetom ne mogu doći do balkona. Takođe, u Domu omladine ne mogu da uđu u amfiteatar - rekla je Lipovčeva.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove naglasili su da prilikom izgradnje novih objekata vode računa o ovom problemu, a kada je riječ o postojećim objektima i institucijama nastoje da ih prilagode, koliko je to moguće.

- Upravo u Domu omladine u toku je izgradnja lifta koji će biti prilagođen osobama sa invaliditetom. Osim toga, u toku je i javna nabavka za sanaciju toaleta u Dječijem pozorištu Republike Srpske koji će biti prilagođen ovim osobama, dok prilazna rampa na ovom objektu već postoji - rekli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Istakli su da Arhiv Republike Srpske nema prilaz prilagođen ovim osobama, a kako dodaju, s obzirom da je zgrada zaštićena izvođenje dodatnih radova je zabranjeno.

Lift u NUBRS

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUBRS) izgrađen je lift prilagođen osobama sa invaliditetom.

- Radovi su završeni, a trenutno čekamo tehničku dozvolu kojom će biti odobreno puštanje lifta u funkciju - kazala je Dušica Lipovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana