Бањлучки храм културе на прољеће у новом руху

Весна Поповић
Бањлучки храм културе на прољеће у новом руху

Бањалука - Културни центар Бански двор би на прољеће идуће године требало да добије ново рухо, јер је тада планиран завршетак обнове овог репрезентативног објекта.

Импозантној грађевини, која је отворена прије 86 година, коначно ће бити враћен стари сјај. Градоначелник Игор Радојичић је рекао да је завршен тендер за избор фирме која ће бити задужена за обнову. 

- Недавно је завршена прва фаза санације Банског двора, која је подразумијевала реконструкцију крова. Сљедећа фаза треба да почне најкасније за мјесец дана и то подразумијева реконструкцију фасаде, замјену столарије и вањско уређење са амбијенталном расвјетом - рекао је Радојичић.

Он је казао да је рок за завршетак ових радова шест мјесеци.

- То значи да бисмо на прољеће у Бањалуци требали имати обновљени Бански двор - нагласио је Радојичић.

Ову обимну санацију Културног центра финансира Влада РС са 2,5 милиона КМ, од чега је 514.000 КМ потрошено на санацију крова, док је остатак новца предвиђен за вањско уређење.

Директор Банског двора Младен Матовић је нагласио да први и основни предуслов да ова установа заживи у свом пуном капацитету јесте да се уради темељна санација зграде.

- Прво је требало санирати кров како би се спријечио улазак воде у објекат и то је урађено. Сада нам предстоји реконструкција фасаде и промјена столарије - казао је Матовић.

Према његовим ријечима, по окончању тих радова сљедећа етапа требало би да буде преуређење ентеријера.

На Митровдан 1932. године свечано је отворен Бански двор, а за његову изградњу заслужан је први бан Врбаске бановине Светислав Тиса Милосављевић. Бањалука је у том периоду добила многе репрезентативне објекте, који су и данас њен понос.

Ново рухо добио је и дио тврђаве Кастел, гдје су недавно саниране двије куле и дио једног бедема. За те радове је из буџета града уложено 150.000 КМ.

- Нажалост, донаторских средстава на које смо раније рачунали за санацију Кастела више нема и сада морамо све да радимо сами. Зависно од новца који будемо имали на располагању, видјећемо шта ћемо даље моћи урадити на тврђави - рекао је Радојичић.

Додао је да разматрају наставак радова на Кастелу и да су природни слијед зидине.

- За то је потребно више од 900.000 КМ. Толико сигурно нећемо имати на располагању идуће године, али радићемо дио по дио - навео је Радојичић.

Напоменуо је да би за санацију Артиљеријске касарне требало много новца, што град тренутно не може да обезбиједи.  +++

Кастел  

Градски архитекта Иван Рашковић нагласио је да је тврђава Кастел најзначајнија грађевина у Бањалуци.

- То је споменик непроцењиве вредности, не само због архитектонских карактеристика, већ и због чињенице да је он био врхунски начин грађења и осмишљавања утврда - казао је Рашковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана