Banjlučki hram kulture na proljeće u novom ruhu

Vesna Popović
Banjlučki hram kulture na proljeće u novom ruhu

Banjaluka - Kulturni centar Banski dvor bi na proljeće iduće godine trebalo da dobije novo ruho, jer je tada planiran završetak obnove ovog reprezentativnog objekta.

Impozantnoj građevini, koja je otvorena prije 86 godina, konačno će biti vraćen stari sjaj. Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je završen tender za izbor firme koja će biti zadužena za obnovu. 

- Nedavno je završena prva faza sanacije Banskog dvora, koja je podrazumijevala rekonstrukciju krova. Sljedeća faza treba da počne najkasnije za mjesec dana i to podrazumijeva rekonstrukciju fasade, zamjenu stolarije i vanjsko uređenje sa ambijentalnom rasvjetom - rekao je Radojičić.

On je kazao da je rok za završetak ovih radova šest mjeseci.

- To znači da bismo na proljeće u Banjaluci trebali imati obnovljeni Banski dvor - naglasio je Radojičić.

Ovu obimnu sanaciju Kulturnog centra finansira Vlada RS sa 2,5 miliona KM, od čega je 514.000 KM potrošeno na sanaciju krova, dok je ostatak novca predviđen za vanjsko uređenje.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović je naglasio da prvi i osnovni preduslov da ova ustanova zaživi u svom punom kapacitetu jeste da se uradi temeljna sanacija zgrade.

- Prvo je trebalo sanirati krov kako bi se spriječio ulazak vode u objekat i to je urađeno. Sada nam predstoji rekonstrukcija fasade i promjena stolarije - kazao je Matović.

Prema njegovim riječima, po okončanju tih radova sljedeća etapa trebalo bi da bude preuređenje enterijera.

Na Mitrovdan 1932. godine svečano je otvoren Banski dvor, a za njegovu izgradnju zaslužan je prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Tisa Milosavljević. Banjaluka je u tom periodu dobila mnoge reprezentativne objekte, koji su i danas njen ponos.

Novo ruho dobio je i dio tvrđave Kastel, gdje su nedavno sanirane dvije kule i dio jednog bedema. Za te radove je iz budžeta grada uloženo 150.000 KM.

- Nažalost, donatorskih sredstava na koje smo ranije računali za sanaciju Kastela više nema i sada moramo sve da radimo sami. Zavisno od novca koji budemo imali na raspolaganju, vidjećemo šta ćemo dalje moći uraditi na tvrđavi - rekao je Radojičić.

Dodao je da razmatraju nastavak radova na Kastelu i da su prirodni slijed zidine.

- Za to je potrebno više od 900.000 KM. Toliko sigurno nećemo imati na raspolaganju iduće godine, ali radićemo dio po dio - naveo je Radojičić.

Napomenuo je da bi za sanaciju Artiljerijske kasarne trebalo mnogo novca, što grad trenutno ne može da obezbijedi.  +++

Kastel  

Gradski arhitekta Ivan Rašković naglasio je da je tvrđava Kastel najznačajnija građevina u Banjaluci.

- To je spomenik neprocenjive vrednosti, ne samo zbog arhitektonskih karakteristika, već i zbog činjenice da je on bio vrhunski način građenja i osmišljavanja utvrda - kazao je Rašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana