Бањалуком крстаре неисправни и нерегистровани мотори

Јасмина Перишић
Бањалуком крстаре неисправни и нерегистровани мотори

Бањалука - Велики број моториста свакодневно крстари градским улицама на неисправним и нерегистрованим мотоциклима, без возачке дозволе и заштитне кациге.

То је утврђено у акцији појачане контроле возача мотоцикла, коју је саобраћајна полиција спровела протеклог викенда с циљем повећане безбједности учесника у саобраћају.

- Кажњен је 131 возач мотора. Многи не носе заштитне кациге а због овог прекршаја санкционисано је 67 возача, без возачких дозвола је било 27, са нерегистрованим мотоциклом 24 а забиљежили смо још и 13 разних других прекршаја - саопштили су из Полицијске управе Бањалука.

Предсједник удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић, каже да је изобиље мотора на градским улицама карактеристично за љетњи период, те да велики број њих дивља и не поштује саобраћајне прописе.

- Сталан је пораст возача који не поштују законске одредбе, нарочито када је у питању положен возачки испит за мотоцикле А и А1 категорије. У А1 категорију спада мотоцикл преко 50 кубика, тачније до 125 кубика, док А категорији припадају мотори преко 125 кубика. Честа су и прекорачења брзине. Сви подаци саобраћајне полиције су подударни са подацима у посљедње три године. Нема побољшања у вези с тим питањем - рекао је Јаћимовић.

Додао је да су чешће полицијске контроле једини лијек за несавјесне мотоциклисте.

- Контроле саобраћајне полиције и полицајаца на мотоциклима биле су рјеђе у посљедње  вријеме па се повећао број возача који крше прописе. Надам се да ће будуће акције саобраћајне полиције уродити плодом - рекао је Јаћимовић.

Становница Борика Ранка Поповић, каже да ноћу не може да спава од буке мотора, који по читаву ноћ брује улицама овог насеља.

- Некад се касно ноћу тркају и дивљају улицама, па је бука несносна. Схватам да је љето и да је мотор тада идеално превозно средство али појединци баш несавјесно возе и изазивају судбину - рекла је Поповићева.

Не јењава број несрећа

У саобраћајним несрећама које су забиљежене у првих пет мјесеци ове године на подручју града, један моториста је изгубио живот док је њих 18 задобило лакше и теже повреде.

- Поражавајуће је да број несрећа не јењава, па је тако исти број повријеђених и смртно страдалих био и у првих пет мјесеци прошле године. И бициклисти су били актери саобраћајних незгода, па је тако ове године троје бициклиста задобило тешке а петоро лакше тјелесне повреде. У истом периоду прошле године један бициклиста је смртно страдао док је њих десет задобило лакше тјелесне повреде - стоји у саопштењу Полицијске управе Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана