Бањалука: За санацију најстаријег школског објекта обезбијеђено 93.000 КМ

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је значај улагања у санацију старог дијела објекта Основне школе /ОШ/ "Бранислав Нушић" у Бањалуци, најстарији школски објекат у Републици Српској, за шта је ресорно министарство обезбиједило 93.000 КМ.

Тривићева је изразила задовољство јер су завршетком санације овог објекта, која је подразумијевала замјену унутрашње столарије, створени повољни услови за боравак ученика.

"Велика срећа је што ће ученици у овој школи сада имати повољне и стимулативне услове за учење, биће им топло и угодно, а са друге стране биће умањени и трошкови за гријање", рекла је новинарима Тривићева, која је данас посјетила ову школу.

Она је навела да је ова школа прошле године обиљежила 125 година постојања, те да је стари објекат под заштитом Завода за заштиту културно-историјског насљеђа и да свака измјена и адаптација на њему мора бити у складу са стандардима и процедурама Завода.

Тривићева је напоменула да ова школа, осим старог, има и нови објекат, који је изграђен због потреба проширења капацитета школе.

Директор ОШ "Бранислав Нушић" Стана Никодиновић Митровић изразила је задовољство јер се и у ванредним околностима изазваним епидемијом вируса корона води рачуна о школским објектима и стварању повољних услова за боравак ђака.

"Данас нам је почело друго полугодиште, које смо дочекали радосни, јер нам је замијењена унутрашња столарија на старом дијелу школског објекта, који је изграђен 1895. године и један је од најстаријих објеката у Бањалуци", рекла је Митровићева.

Митровићева је навела да је стара столарија представљала велики проблем, јер је било тешко загријати учионице, оцјењујући да ће нова столарија побољшати услове у којима раде и уче наставници и ученици.

Према њеним ријечима, у будућности би требало замијенити столарију на новом дијелу објекта, те ставити нови кров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана