Banjaluka: Za sanaciju najstarijeg školskog objekta obezbijeđeno 93.000 KM

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je značaj ulaganja u sanaciju starog dijela objekta Osnovne škole /OŠ/ "Branislav Nušić" u Banjaluci, najstariji školski objekat u Republici Srpskoj, za šta je resorno ministarstvo obezbijedilo 93.000 KM.

Trivićeva je izrazila zadovoljstvo jer su završetkom sanacije ovog objekta, koja je podrazumijevala zamjenu unutrašnje stolarije, stvoreni povoljni uslovi za boravak učenika.

"Velika sreća je što će učenici u ovoj školi sada imati povoljne i stimulativne uslove za učenje, biće im toplo i ugodno, a sa druge strane biće umanjeni i troškovi za grijanje", rekla je novinarima Trivićeva, koja je danas posjetila ovu školu.

Ona je navela da je ova škola prošle godine obilježila 125 godina postojanja, te da je stari objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa i da svaka izmjena i adaptacija na njemu mora biti u skladu sa standardima i procedurama Zavoda.

Trivićeva je napomenula da ova škola, osim starog, ima i novi objekat, koji je izgrađen zbog potreba proširenja kapaciteta škole.

Direktor OŠ "Branislav Nušić" Stana Nikodinović Mitrović izrazila je zadovoljstvo jer se i u vanrednim okolnostima izazvanim epidemijom virusa korona vodi računa o školskim objektima i stvaranju povoljnih uslova za boravak đaka.

"Danas nam je počelo drugo polugodište, koje smo dočekali radosni, jer nam je zamijenjena unutrašnja stolarija na starom dijelu školskog objekta, koji je izgrađen 1895. godine i jedan je od najstarijih objekata u Banjaluci", rekla je Mitrovićeva.

Mitrovićeva je navela da je stara stolarija predstavljala veliki problem, jer je bilo teško zagrijati učionice, ocjenjujući da će nova stolarija poboljšati uslove u kojima rade i uče nastavnici i učenici.

Prema njenim riječima, u budućnosti bi trebalo zamijeniti stolariju na novom dijelu objekta, te staviti novi krov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana