Бањалука: У насељу Чесма почела изградња водоводне мреже друге висинске зоне

Srna
Бањалука: У насељу Чесма почела изградња водоводне мреже друге висинске зоне

БАЊАЛУКА - У бањалучком насељу Чесма данас је почела изградња водоводне мреже друге висинске зоне, вриједне нешто више од 130.000 КМ, а у оквиру великог пројекта водоснабдијевања "Вода један".


Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић обишао је градилиште водоводног пројекта "Чесма два", у оквиру којег ће бити обезбијеђено водоснабдијевање за домаћинства горњег дијела Чесме и околних насеља.

Он је рекао новинарима да је у пројекту "Чесма два" 2018. године рађен један дио водоводне мреже, а сада се са шест кракова дужине око 700 метара рјешава проблем водоснабдијевања у овим насељима.

"Ово је углавном до сада било по принципу јавне чесме, сада се кроз пројекат Вода један разводи комплетна мрежа кракова и вриједност тих радова је нешто већа од 130.000 КМ", навео је Радојичић.

Он је подсјетио да је извођач за цијели пакет "Вода један" фирма "Хидрокоп" из Бањалуке која уједно ради и на пројектима "Чесма три" и "Чесми четири", чија је изградња у току.

"Очекујем да би Чесма три требала бити као висинска зона ријешена и вјероватно пуштена у јулу, оријентационо, а Чесма четири би могла бити завршена да бисмо имали воду негдје у септембру", рекао је Радојичић.

Он је навео да је ријеч о великом подручју које до сада није имало ријешено снабдијевање и о веома великој инвестицији, јер је ријеч о висинским зонама.

"Дуго година чекамо, мислим да ће сада заиста велики број грађана изузетно бити задовољан и коначно бити ријешен један од елементарних проблема", истакао је Радојичић.

Он је напоменуо да се Градска управа годинама бори са рјешавањем имовинских односа у водозахвату, истичући да се надлежност града своди на рјешавање имовинских односа, а саме радове, насипе и остало треба да ради предузеће "Воде Републике Српске", у чијој су надлежности водотокови првог реда – Врбас и Врбања.

"Има ту много проблема са имовинским односима, несређене земљишнокњижне евиденције, непознатих власника, старих власника, људи који су у иностранству и то иде веома споро, а када се све ријеши, тек тада се може приступити радовима", рекао је Радојичић.

Он је додао да је са предузећем "Воде Републике Српске" ове године урађено критично подручје "Црни вир" када је ријеч о насељу Чесма, наводећи да има још подручја у водотоку Врбање и Врбаса које би требало радити и гдје озбиљне проблеме представљају имовински односи.

Радојичић очекује да до септембра буде у функцији водоводна мрежа у Пискавици, истичући да је ријеч о траси од око 30 километара и подручју којем је "очајнички" потребна вода.

"Наш динамички план је да до краја те трасе изађемо до краја септембра", рекао је Радојичић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић навео је да су мјештани на подручју Чесме два имали бар неко рјешење, јавне чесме и изворе воде, док се овог љета напокон рјешава и питање Чесме три и Чесме четири, са око упупно 500 и више домаћинстава која су имала озбиљан проблем са водоснабдијевањем.

"Свједоци смо да је сад, кад је реализација извјесна и да ће напокон то подручје добити воду, тај дио Чесме, Крчмарица, постало једно велико радилиште", рекао је Миличевић.

Мјештанин насеља Чесма два Момчило Ћулум рекао је да ће пројекат изградње водоводне мреже друге висинске зоне у овом насељу побољшати квалитет живљења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана