Banjaluka: U naselju Česma počela izgradnja vodovodne mreže druge visinske zone

Srna
Banjaluka: U naselju Česma počela izgradnja vodovodne mreže druge visinske zone

BANjALUKA - U banjalučkom naselju Česma danas je počela izgradnja vodovodne mreže druge visinske zone, vrijedne nešto više od 130.000 KM, a u okviru velikog projekta vodosnabdijevanja "Voda jedan".


Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić obišao je gradilište vodovodnog projekta "Česma dva", u okviru kojeg će biti obezbijeđeno vodosnabdijevanje za domaćinstva gornjeg dijela Česme i okolnih naselja.

On je rekao novinarima da je u projektu "Česma dva" 2018. godine rađen jedan dio vodovodne mreže, a sada se sa šest krakova dužine oko 700 metara rješava problem vodosnabdijevanja u ovim naseljima.

"Ovo je uglavnom do sada bilo po principu javne česme, sada se kroz projekat Voda jedan razvodi kompletna mreža krakova i vrijednost tih radova je nešto veća od 130.000 KM", naveo je Radojičić.

On je podsjetio da je izvođač za cijeli paket "Voda jedan" firma "Hidrokop" iz Banjaluke koja ujedno radi i na projektima "Česma tri" i "Česmi četiri", čija je izgradnja u toku.

"Očekujem da bi Česma tri trebala biti kao visinska zona riješena i vjerovatno puštena u julu, orijentaciono, a Česma četiri bi mogla biti završena da bismo imali vodu negdje u septembru", rekao je Radojičić.

On je naveo da je riječ o velikom području koje do sada nije imalo riješeno snabdijevanje i o veoma velikoj investiciji, jer je riječ o visinskim zonama.

"Dugo godina čekamo, mislim da će sada zaista veliki broj građana izuzetno biti zadovoljan i konačno biti riješen jedan od elementarnih problema", istakao je Radojičić.

On je napomenuo da se Gradska uprava godinama bori sa rješavanjem imovinskih odnosa u vodozahvatu, ističući da se nadležnost grada svodi na rješavanje imovinskih odnosa, a same radove, nasipe i ostalo treba da radi preduzeće "Vode Republike Srpske", u čijoj su nadležnosti vodotokovi prvog reda – Vrbas i Vrbanja.

"Ima tu mnogo problema sa imovinskim odnosima, nesređene zemljišnoknjižne evidencije, nepoznatih vlasnika, starih vlasnika, ljudi koji su u inostranstvu i to ide veoma sporo, a kada se sve riješi, tek tada se može pristupiti radovima", rekao je Radojičić.

On je dodao da je sa preduzećem "Vode Republike Srpske" ove godine urađeno kritično područje "Crni vir" kada je riječ o naselju Česma, navodeći da ima još područja u vodotoku Vrbanje i Vrbasa koje bi trebalo raditi i gdje ozbiljne probleme predstavljaju imovinski odnosi.

Radojičić očekuje da do septembra bude u funkciji vodovodna mreža u Piskavici, ističući da je riječ o trasi od oko 30 kilometara i području kojem je "očajnički" potrebna voda.

"Naš dinamički plan je da do kraja te trase izađemo do kraja septembra", rekao je Radojičić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević naveo je da su mještani na području Česme dva imali bar neko rješenje, javne česme i izvore vode, dok se ovog ljeta napokon rješava i pitanje Česme tri i Česme četiri, sa oko upupno 500 i više domaćinstava koja su imala ozbiljan problem sa vodosnabdijevanjem.

"Svjedoci smo da je sad, kad je realizacija izvjesna i da će napokon to područje dobiti vodu, taj dio Česme, Krčmarica, postalo jedno veliko radilište", rekao je Miličević.

Mještanin naselja Česma dva Momčilo Ćulum rekao je da će projekat izgradnje vodovodne mreže druge visinske zone u ovom naselju poboljšati kvalitet življenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana