Бањалука: Скупштинска већина против ванредног засједања

Тамара Бубњевић
Бањалука: Скупштинска већина против ванредног засједања

БАЊАЛУКА- Градоначелник Драшко Станивуковић позвао је одборнике Скупштине града да закажу хитну сједницу како би расправљали о нацрту буџета за 2022. годину, како би избјегли проблеме и пролонгирање током наредне године.

Он је рекао да је позвао и представнике републичке власти на разговор.

- Упркос бројним изазовима са којима се суочавамо, припремили смо нацрт буџета за 2022. годину, због чега захтијевамо хитно одржавање ванредне сједнице како бисмо избјегли сва могућа одуговлачења са доношењем овако важних докумената. Дужни смо увијек размишљати неколико корака унапријед, због нашег града и наших суграђана. Велике посљедице остају иза непромишљених и штетних одлука скупштинске већине, а посљедице тих одлука могу бити огромне по наш град и суграђане - казао је Станивуковић.

Нагласио је да захтијева хитно одржавање ванредне сједнице како би била избјегнута сва могућа одуговлачења.

Скупштинска већина одбила је приједлог градоначелника уз објашњење да ванредна сједница није потребна.

- Након консултација са одборницима који чине већину у Скупштини града, сматрам да нема потребе и услова предвиђених у пословнику за заказивање ванредне сједнице - наведено је у допису предсједника Скупштине града Младена Илића.

Додаје се да је крајем новембра планирано ново засједање Скупштине, а Илић је позвао градоначелника да тачку која се тиче нацрта буџета за 2022. годину предложи за наредну редовну сједницу.

Подсјећамо, Скупштина Града окончала је 29. октобра шесту сједницу, која је почела још 21. септембра, а која је у више наврата била прекидана и одгађана.

Одборници су подржали нацрт ребаланса градског буџета који је за 17 милиона КМ већи у односу на овогодишњи буџетски оквир, те га упутили на јавну расправу која ће трајати до 18. новембра.

Рок

Из Градске управе раније су упозоравали да се доводи у питање могућност да буџет за 2022. годину буде донесен до краја ове календарске године, с обзиром на то да је шеста редовна сједница Скупштине трајала више од мјесец дана, уз захтјев скупштинске већине да се продужи рок јавне расправе. Према Закону и буџетском систему Републике Српске дефинисано је да се до 1. новембра одржава колегијум Скупштине Града на којем градоначелник предлаже нацрт буџета, док је 15. новембар рок за усвајање нацрта буџета.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана