Banjaluka: Skupštinska većina protiv vanrednog zasjedanja

Tamara Bubnjević
Banjaluka: Skupštinska većina protiv vanrednog zasjedanja

BANjALUKA- Gradonačelnik Draško Stanivuković pozvao je odbornike Skupštine grada da zakažu hitnu sjednicu kako bi raspravljali o nacrtu budžeta za 2022. godinu, kako bi izbjegli probleme i prolongiranje tokom naredne godine.

On je rekao da je pozvao i predstavnike republičke vlasti na razgovor.

- Uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočavamo, pripremili smo nacrt budžeta za 2022. godinu, zbog čega zahtijevamo hitno održavanje vanredne sjednice kako bismo izbjegli sva moguća odugovlačenja sa donošenjem ovako važnih dokumenata. Dužni smo uvijek razmišljati nekoliko koraka unaprijed, zbog našeg grada i naših sugrađana. Velike posljedice ostaju iza nepromišljenih i štetnih odluka skupštinske većine, a posljedice tih odluka mogu biti ogromne po naš grad i sugrađane - kazao je Stanivuković.

Naglasio je da zahtijeva hitno održavanje vanredne sjednice kako bi bila izbjegnuta sva moguća odugovlačenja.

Skupštinska većina odbila je prijedlog gradonačelnika uz objašnjenje da vanredna sjednica nije potrebna.

- Nakon konsultacija sa odbornicima koji čine većinu u Skupštini grada, smatram da nema potrebe i uslova predviđenih u poslovniku za zakazivanje vanredne sjednice - navedeno je u dopisu predsjednika Skupštine grada Mladena Ilića.

Dodaje se da je krajem novembra planirano novo zasjedanje Skupštine, a Ilić je pozvao gradonačelnika da tačku koja se tiče nacrta budžeta za 2022. godinu predloži za narednu redovnu sjednicu.

Podsjećamo, Skupština Grada okončala je 29. oktobra šestu sjednicu, koja je počela još 21. septembra, a koja je u više navrata bila prekidana i odgađana.

Odbornici su podržali nacrt rebalansa gradskog budžeta koji je za 17 miliona KM veći u odnosu na ovogodišnji budžetski okvir, te ga uputili na javnu raspravu koja će trajati do 18. novembra.

Rok

Iz Gradske uprave ranije su upozoravali da se dovodi u pitanje mogućnost da budžet za 2022. godinu bude donesen do kraja ove kalendarske godine, s obzirom na to da je šesta redovna sjednica Skupštine trajala više od mjesec dana, uz zahtjev skupštinske većine da se produži rok javne rasprave. Prema Zakonu i budžetskom sistemu Republike Srpske definisano je da se do 1. novembra održava kolegijum Skupštine Grada na kojem gradonačelnik predlaže nacrt budžeta, dok je 15. novembar rok za usvajanje nacrta budžeta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana