Бањалука прославља Спасовдан ФОТО

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА – Бањалука данас прославља крсну славу- Спасовдан.

Прослава је почела служењем Свете архијерејске литургије у Храму Христа Спаситеља.

Спасовдан је уједно и крсна слава Саборног храма Христа Спаситеља, те га заједно обиљежавају град Бањалука и  Српска православна црква - Парохија бањалучка.

Свету архијерејску литургију служили су њихова преосвештенства Јефрем, епископ бањалучки и Силуан, епископ аустралијско-новозеландски.

Након литургије преломљени су славски колач и освештано жито, те је услиједила свечана литија.

Литургији су, између осталих, присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић,  градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, предсједник Скупштине града Младен Илић, представници политичких странака, народни посланици, припадници МУП-а Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука, те грађани Бањалуке.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да Бањалука увијек шаље поруку мира и суживота, те да је то град у којем има мјеста за свакога.

-Хришћански је праштати, вољети и живјети заједно са свима - рекао је Станивуковић.

Он је истакао да је Српска православна црква одржала Србе у слози и јединству, истичући да је српски народ све кризе које је имао успио да превазиђе захваљујући светој вјери и саборности.

-На нашу крсну славу Спасовдан данас желимо да нас Бог спаси да живимо у слози и весељу, да овај град даље изграђујемо и да Бањалука увијек напредује - поручио је Станивуковић.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је важно да Бањалука настави да иде путем развоја.
-Читав низ година радили смо предано да од Бањалуке направимо модеран европски град. Мислим да смо на том путу успјели, било би штета да се тај развој заустави - рекла је Цвијановићева новинарима испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци.

Она је рекла да је за разне интервенције потребно да постоји добра сарадња између локалних и републичких власти, истичући да вјерује да ће та сарадња бити таква.

-Најаважније је да се развијамо даље и да Бањалука може одговорити потребама својих грађана, али исто тако да може бити огледало Републике Српске за све оне који дођу у Бањалуку - истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је прослава славе града лијеп обичај који све поново окупља.

У вечерњим часовима на платоу испред Храма Христа Спаситеља биће постављена изложба „Сакрална архитектура Епархије бањалучке“.
 

Честитке

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је славу града Бањалука - Спасовдан, са жељом да овај град настави да се развија на добробит свих њених грађана.

Додик је изразио увјерење да ће градска власт бити посвећена изградњи и развоју Бањалуке као савременог европског града у којем је задовољство живјети и радити.

Он је истакао да свака локална заједница, па тако и Бањалука захтијева добру сарадњу локалне управе и републичких институција што омогућава даљи напредак града и реализацију значајних пројеката с циљем стварања још бољих услова за живот свих становника и њихов останак у Републици Српској, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва.

- Поводом крсне славе града Бањалука Вазнесења Господњег - Спасовдана, градској власти, свештенству бањалучке парохије и свим грађанима Бањалуке, упућујем најсрдачније честитке са жељом да овај празник буде прослављен у духу наше традиције и обичаја - нагласио је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да ће Влада Српске као и до сада остати предана развоју Бањалуке, са жељом да највећи град буде угодно, просперитетно и пожељно мјесто за живот.

-Увјерен сам да ће, у времену које долази, Бањалука наставити да се интензивно развија, као савремен и модеран европски град, на задовољство свих њених становника и цијеле Републике Српске - навео је Вишковић.

Он је у своје и у име Владе Републике Српске грађанима Бањалуке, градоначелнику, предсједнику Скупштине града и одборницима упутио најискреније честитке поводом великог хришћанског празника и славе града - Вазнесења Господњег - Спасовдана, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана