Banjaluka proslavlja Spasovdan FOTO

GS
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA – Banjaluka danas proslavlja krsnu slavu- Spasovdan.

Proslava je počela služenjem Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja.

Spasovdan je ujedno i krsna slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, te ga zajedno obilježavaju grad Banjaluka i  Srpska pravoslavna crkva - Parohija banjalučka.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su njihova preosveštenstva Jefrem, episkop banjalučki i Siluan, episkop australijsko-novozelandski.

Nakon liturgije prelomljeni su slavski kolač i osveštano žito, te je uslijedila svečana litija.

Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović,  gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić, predstavnici političkih stranaka, narodni poslanici, pripadnici MUP-a Republike Srpske, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te građani Banjaluke.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da Banjaluka uvijek šalje poruku mira i suživota, te da je to grad u kojem ima mjesta za svakoga.

-Hrišćanski je praštati, voljeti i živjeti zajedno sa svima - rekao je Stanivuković.

On je istakao da je Srpska pravoslavna crkva održala Srbe u slozi i jedinstvu, ističući da je srpski narod sve krize koje je imao uspio da prevaziđe zahvaljujući svetoj vjeri i sabornosti.

-Na našu krsnu slavu Spasovdan danas želimo da nas Bog spasi da živimo u slozi i veselju, da ovaj grad dalje izgrađujemo i da Banjaluka uvijek napreduje - poručio je Stanivuković.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je važno da Banjaluka nastavi da ide putem razvoja.
-Čitav niz godina radili smo predano da od Banjaluke napravimo moderan evropski grad. Mislim da smo na tom putu uspjeli, bilo bi šteta da se taj razvoj zaustavi - rekla je Cvijanovićeva novinarima ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Ona je rekla da je za razne intervencije potrebno da postoji dobra saradnja između lokalnih i republičkih vlasti, ističući da vjeruje da će ta saradnja biti takva.

-Najavažnije je da se razvijamo dalje i da Banjaluka može odgovoriti potrebama svojih građana, ali isto tako da može biti ogledalo Republike Srpske za sve one koji dođu u Banjaluku - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je proslava slave grada lijep običaj koji sve ponovo okuplja.

U večernjim časovima na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biće postavljena izložba „Sakralna arhitektura Eparhije banjalučke“.
 

Čestitke

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je slavu grada Banjaluka - Spasovdan, sa željom da ovaj grad nastavi da se razvija na dobrobit svih njenih građana.

Dodik je izrazio uvjerenje da će gradska vlast biti posvećena izgradnji i razvoju Banjaluke kao savremenog evropskog grada u kojem je zadovoljstvo živjeti i raditi.

On je istakao da svaka lokalna zajednica, pa tako i Banjaluka zahtijeva dobru saradnju lokalne uprave i republičkih institucija što omogućava dalji napredak grada i realizaciju značajnih projekata s ciljem stvaranja još boljih uslova za život svih stanovnika i njihov ostanak u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva.

- Povodom krsne slave grada Banjaluka Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana, gradskoj vlasti, sveštenstvu banjalučke parohije i svim građanima Banjaluke, upućujem najsrdačnije čestitke sa željom da ovaj praznik bude proslavljen u duhu naše tradicije i običaja - naglasio je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će Vlada Srpske kao i do sada ostati predana razvoju Banjaluke, sa željom da najveći grad bude ugodno, prosperitetno i poželjno mjesto za život.

-Uvjeren sam da će, u vremenu koje dolazi, Banjaluka nastaviti da se intenzivno razvija, kao savremen i moderan evropski grad, na zadovoljstvo svih njenih stanovnika i cijele Republike Srpske - naveo je Višković.

On je u svoje i u ime Vlade Republike Srpske građanima Banjaluke, gradonačelniku, predsjedniku Skupštine grada i odbornicima uputio najiskrenije čestitke povodom velikog hrišćanskog praznika i slave grada - Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana