Бањалука: "Природно биље" почиње производњу и извоз органске индустријске конопље

Срна
Бањалука: "Природно биље" почиње производњу и извоз органске индустријске конопље

САРАЈЕВО - Бањалучка фирма "Природно биље" добила је одобрење Министарства пољопривреде Републике Српске за узгој и производњу органске индустријске конопље коју ће извозити у Њемачку, саопштено је из "Фарма два" пројекта који проводе Америчка агенција за међународни развој /УСАИД/ и Шведска.

Власник ове фирме Недељко Кустурић рекао је да индустријска конопља нова култура за произвођаче љековитог и ароматичног биља у БиХ уопште, те појаснио да се од ње у свијету производи више од 200 производа.

"Сјеме конопље користи се у прехрамбеној индустрији, а све је већа и примјена у грађевинарству, гдје се користи као природни изолациони материјал. Од стабљике се такође производе брикети који се користе као енергент у еко-топланама, а који имају већу енергетску вриједност од буковог дрвета", појаснио је Кустурић.

Он очекује да се у "ову причу" укључе и пољопривредни институти као и министарства пољопривреде у БиХ, како би развој ове производње пратила стручна подршка и позитивна законска регулатива која би била усклађена са законским рјешењима у ЕУ.

Кустурић је изразио наду да овај први пројекат плантажне производње индустријске конопље буде увод у организовану производњу ове културе у БиХ и да се производња и извоз индустријске конопље значајно повећају у будућности.

Он је рекао да је фирма основана 1996. године и на 80 хектара земљишта тренутно производе више од 150 тона љековитог и ароматичног биља, углавном камилицу, менту, босиљак, невен и матичњак.

"Ми имамо нешто више од 34 хектара властитог земљишта, али сарађујемо са 120 фармера који обрађују додатних 46 хектара и који сакупљају самоникло биље", појаснио је Кустурић и додао да "Природно биље" обезбјеђује сјеме и садни материјал, амбалажу и стручну подршку свим фармерима и сакупљачима, те откуп производа.

Како би подржали развој фирме, Влада Шведске и УСАИД помогли су јој прије 10 година при куповини трактора са пратећом опремом, сушилице и сјецкалице за биље, а крајем прошле године "Фарма два" пројекат подржао је "Природно биље" у набавци специјализоване машине за одвајање листа од стабљике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана