Banjaluka: "Prirodno bilje" počinje proizvodnju i izvoz organske industrijske konoplje

Srna
Banjaluka: "Prirodno bilje" počinje proizvodnju i izvoz organske industrijske konoplje

SARAJEVO - Banjalučka firma "Prirodno bilje" dobila je odobrenje Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske za uzgoj i proizvodnju organske industrijske konoplje koju će izvoziti u Njemačku, saopšteno je iz "Farma dva" projekta koji provode Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/ i Švedska.

Vlasnik ove firme Nedeljko Kusturić rekao je da industrijska konoplja nova kultura za proizvođače ljekovitog i aromatičnog bilja u BiH uopšte, te pojasnio da se od nje u svijetu proizvodi više od 200 proizvoda.

"Sjeme konoplje koristi se u prehrambenoj industriji, a sve je veća i primjena u građevinarstvu, gdje se koristi kao prirodni izolacioni materijal. Od stabljike se takođe proizvode briketi koji se koriste kao energent u eko-toplanama, a koji imaju veću energetsku vrijednost od bukovog drveta", pojasnio je Kusturić.

On očekuje da se u "ovu priču" uključe i poljoprivredni instituti kao i ministarstva poljoprivrede u BiH, kako bi razvoj ove proizvodnje pratila stručna podrška i pozitivna zakonska regulativa koja bi bila usklađena sa zakonskim rješenjima u EU.

Kusturić je izrazio nadu da ovaj prvi projekat plantažne proizvodnje industrijske konoplje bude uvod u organizovanu proizvodnju ove kulture u BiH i da se proizvodnja i izvoz industrijske konoplje značajno povećaju u budućnosti.

On je rekao da je firma osnovana 1996. godine i na 80 hektara zemljišta trenutno proizvode više od 150 tona ljekovitog i aromatičnog bilja, uglavnom kamilicu, mentu, bosiljak, neven i matičnjak.

"Mi imamo nešto više od 34 hektara vlastitog zemljišta, ali sarađujemo sa 120 farmera koji obrađuju dodatnih 46 hektara i koji sakupljaju samoniklo bilje", pojasnio je Kusturić i dodao da "Prirodno bilje" obezbjeđuje sjeme i sadni materijal, ambalažu i stručnu podršku svim farmerima i sakupljačima, te otkup proizvoda.

Kako bi podržali razvoj firme, Vlada Švedske i USAID pomogli su joj prije 10 godina pri kupovini traktora sa pratećom opremom, sušilice i sjeckalice za bilje, a krajem prošle godine "Farma dva" projekat podržao je "Prirodno bilje" u nabavci specijalizovane mašine za odvajanje lista od stabljike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana