Бањалука: Пријављено 56 идеја за "паметни град"

Srna
Бањалука: Пријављено 56 идеја за "паметни град"

БАЊАЛУКА - Рекордних 56 идеја за "паметни град" пријављено је за такмичење у иницијативама за технолошко унапређење свакодневице, у оквиру великог пројекта који заједнички реализују град Бањалука и Развојни програм УН /УНДП/.

 

У оквиру овог пројекта могле су бити пријављене све идеје у вези са "паметним рјешењима" у области саобраћаја, комуналних послова, енергетске ефикасности, електронских услуга у администрацији, јавног превоза и других, саопштено је из Градске управе.

Организације цивилног друштва, приватни сектор, универзитети, медији и јавне институције позвани су да понуде иновативна и технолошки заснована, али прилагођена рјешења која би учинила Бањалуку паметнијим, здравијим, безбједнијим, отпорнијим, инклузивнијим и одрживијим градом.

За реализацију овог јединственог пројекта обезбијеђено је 260.000 КМ, а максималан износ по појединачном пројекту износи до 50.000 КМ.

Шеф градског Одсјека за информатику Љиљана Васојевић-Радовановић истакла је да је управо развој концепта "паметног града" један од четири фокуса развоја Бањалуке у наредном периоду, дефинисан Стратегијом развоја града 2018-2027. године.

"Жеља нам је да развојем града као модерног урбаног окружења, базираног на концепту паметних градова, пружимо угоднији живот како нашим суграђанима, тако и посјетиоцима", истакла је Радовановићева.

Она је додала да је циљ овог позива био и да се заједно са грађанима путем пилот пројеката промишља о новим идејама и сервисима, те да се тестирају како у урбаној, тако и у руралној зони града.

Према њеним ријечима, то подразумијева и системске измјене у самој Градској управи, од њене организације до начина пружања административних услуга, те давања грађанима већег броја нових јавних услуга и сервиса путем савремених платформи и алата.

"Желимо да модернизација и дигитализација буде заступљена у свим сферама живота", закључила је Радовановићева, изражавајући задовољство великим број пристиглих приједлога на позив.

Из Градске управе наводе да је планирано да у јулу буде селекција најбољих рјешења, те да се потом и уђе у развој и претакање идеја у конкретне пројекте на терену.

 

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана