Banjaluka: Prijavljeno 56 ideja za "pametni grad"

Srna
Banjaluka: Prijavljeno 56 ideja za "pametni grad"

BANjALUKA - Rekordnih 56 ideja za "pametni grad" prijavljeno je za takmičenje u inicijativama za tehnološko unapređenje svakodnevice, u okviru velikog projekta koji zajednički realizuju grad Banjaluka i Razvojni program UN /UNDP/.

 

U okviru ovog projekta mogle su biti prijavljene sve ideje u vezi sa "pametnim rješenjima" u oblasti saobraćaja, komunalnih poslova, energetske efikasnosti, elektronskih usluga u administraciji, javnog prevoza i drugih, saopšteno je iz Gradske uprave.

Organizacije civilnog društva, privatni sektor, univerziteti, mediji i javne institucije pozvani su da ponude inovativna i tehnološki zasnovana, ali prilagođena rješenja koja bi učinila Banjaluku pametnijim, zdravijim, bezbjednijim, otpornijim, inkluzivnijim i održivijim gradom.

Za realizaciju ovog jedinstvenog projekta obezbijeđeno je 260.000 KM, a maksimalan iznos po pojedinačnom projektu iznosi do 50.000 KM.

Šef gradskog Odsjeka za informatiku Ljiljana Vasojević-Radovanović istakla je da je upravo razvoj koncepta "pametnog grada" jedan od četiri fokusa razvoja Banjaluke u narednom periodu, definisan Strategijom razvoja grada 2018-2027. godine.

"Želja nam je da razvojem grada kao modernog urbanog okruženja, baziranog na konceptu pametnih gradova, pružimo ugodniji život kako našim sugrađanima, tako i posjetiocima", istakla je Radovanovićeva.

Ona je dodala da je cilj ovog poziva bio i da se zajedno sa građanima putem pilot projekata promišlja o novim idejama i servisima, te da se testiraju kako u urbanoj, tako i u ruralnoj zoni grada.

Prema njenim riječima, to podrazumijeva i sistemske izmjene u samoj Gradskoj upravi, od njene organizacije do načina pružanja administrativnih usluga, te davanja građanima većeg broja novih javnih usluga i servisa putem savremenih platformi i alata.

"Želimo da modernizacija i digitalizacija bude zastupljena u svim sferama života", zaključila je Radovanovićeva, izražavajući zadovoljstvo velikim broj pristiglih prijedloga na poziv.

Iz Gradske uprave navode da je planirano da u julu bude selekcija najboljih rješenja, te da se potom i uđe u razvoj i pretakanje ideja u konkretne projekte na terenu.

 

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana