Бањалука: Почело уклањање амброзије са јавних површина

Srna
Бањалука: Почело уклањање амброзије са јавних површина

БАЊАЛУКА - На Бањалучком пољу данас је започела редовна годишња акција уклањања амброзије, а планирано је да амброзија буде уклоњена са око 70.000 квадратних метара јавних површина у Бањалуци, саопштено је из градског Одјељења за комуналне послове.

"Средином јула почињемо акцију кошења амброзије, како бисмо то учинили прије њеног цвјетања. Амброзија се најчешће појављује на неуређеним површинама, као и на пољима након жетве. Ми ћемо акцију спроводити до краја октобра у више фаза. Амброзију можемо сузбити на различите начине – кошењем, хемијским третманом, а најефикасније је чупањем биљке из коријена", рекла је Сања Матаруга из Одјељења за комуналне послове.

Она је додала да велики проблем у борби против ове коровске биљке представљају запуштене приватне парцеле гдје Градска управа нема надлежности да предузима мјере сузбијања, као и пољопривредне површине.

Матаруга је позвала грађане да се прикључе овој акцији.

"Молимо суграђане да на својим парцелама униште амброзију. Такође, још једнапут апелујемо и на власнике запуштених парцела да те парцеле уреде, јер се и ту јавља амброзија", истакла је Матаруга.

Предсједник Савјета БиХ за борбу против амброзије Војислав Тркуља рекао је да је амброзија опасна алергена биљка чији полен задаје много проблема алергичним особама. Такође, као коров, чини велику штету и пољопривреди.

Он указује да је сарадњом града Бањалуке и Пољопривредног института Републике Српске учињен значајан напредак у борби против амброзије на подручју овог града.

"Податак да ја августа 2007. године измјерено присуство више од 1.000 зрна полена амброзије по кубном метру ваздуха, а да је сада та концентација око 400 зрна, довољно говори о успјешности ове акције", рекао је Тркуља.

Он је упозорио да се највећа концентрација полена амброзије, у ваздуху, биљежи крајем августа.

Из Градске управе наводе да редовно објављују резултате мјерења присуства полена у ваздуху на поленском семафору на сајту града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана