Banjaluka: Počelo uklanjanje ambrozije sa javnih površina

Srna
Banjaluka: Počelo uklanjanje ambrozije sa javnih površina

BANjALUKA - Na Banjalučkom polju danas je započela redovna godišnja akcija uklanjanja ambrozije, a planirano je da ambrozija bude uklonjena sa oko 70.000 kvadratnih metara javnih površina u Banjaluci, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za komunalne poslove.

"Sredinom jula počinjemo akciju košenja ambrozije, kako bismo to učinili prije njenog cvjetanja. Ambrozija se najčešće pojavljuje na neuređenim površinama, kao i na poljima nakon žetve. Mi ćemo akciju sprovoditi do kraja oktobra u više faza. Ambroziju možemo suzbiti na različite načine – košenjem, hemijskim tretmanom, a najefikasnije je čupanjem biljke iz korijena", rekla je Sanja Mataruga iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Ona je dodala da veliki problem u borbi protiv ove korovske biljke predstavljaju zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja, kao i poljoprivredne površine.

Mataruga je pozvala građane da se priključe ovoj akciji.

"Molimo sugrađane da na svojim parcelama unište ambroziju. Takođe, još jednaput apelujemo i na vlasnike zapuštenih parcela da te parcele urede, jer se i tu javlja ambrozija", istakla je Mataruga.

Predsjednik Savjeta BiH za borbu protiv ambrozije Vojislav Trkulja rekao je da je ambrozija opasna alergena biljka čiji polen zadaje mnogo problema alergičnim osobama. Takođe, kao korov, čini veliku štetu i poljoprivredi.

On ukazuje da je saradnjom grada Banjaluke i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske učinjen značajan napredak u borbi protiv ambrozije na području ovog grada.

"Podatak da ja avgusta 2007. godine izmjereno prisustvo više od 1.000 zrna polena ambrozije po kubnom metru vazduha, a da je sada ta koncentacija oko 400 zrna, dovoljno govori o uspješnosti ove akcije", rekao je Trkulja.

On je upozorio da se najveća koncentracija polena ambrozije, u vazduhu, bilježi krajem avgusta.

Iz Gradske uprave navode da redovno objavljuju rezultate mjerenja prisustva polena u vazduhu na polenskom semaforu na sajtu grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana