Бањалука: Почело бетонирање носача будућег вијадукта

Agencije
Бањалука: Почело бетонирање носача будућег вијадукта

БАЊАЛУКА - Бетонирање првих носача будућег вијадукта на траси новог пута између бањалучких насеља Лауш и Паприковац, преко некадашњег "Воћњака", почело је данас у оквиру интензивираних радова на изградњи ове саобраћајнице.

Како је планирано, у наредних 12 дана требало би да буду бетонирани сви стубови будућег вијадукта у дужини од око 780 метара, саопштеноје из Градске управе Бањалука.

У саопштењу се наводи да се вијадукт гради због захтјевне конфигурације терена.

У исто вријеме, на другој страни градилишта, из правца насеља Лауш, ради се на полагању припадајуће канализација од Црквене улице у правцу будуће саобраћајнице.

"До сада је изграђено око 180 метара, а грађевинцима је преостало да уграде још осамдесетак метара до саобраћајнице", наводе из Градске управе.

Нова комунална инфраструктура неопходна је јер се, изградњом ове саобраћајнице, отвара могућност претварања садашњег, запуштеног воћњака у модерно насеље са свим потребним садржајима. Осим канализације биће изграђена и водоводна мрежа и расвјета.

Из Градске управе истичу да је изградња ове саобраћајнице један од највећих, а због конфигурације терена, и најзахтјевних инфраструктурних пројеката у Бањалуци, вриједан 2,7 милиона КМ.

Према пројекту, предвиђена је изградња саобраћајнице у дужини од 800 метара са 80 метара дугим вијадуктом која ће спојити насеља Паприковац и Лауш од цркве преко "Воћњака" до Улице Јована Рашковића гдје ће бити изграђена нова раскрсница са Зеленгорском улицом.

Услови за изградњу ове изузетно важне саобраћајнице створени су након што се град Бањалука, послије вишегодишњег судског спора, уписао у земљишне књиге као власник некадашњег "Воћњака", а средства за изградњу обезбиједила је Влада Републике Српске.

Изградња саобраћајнице преко некадашњег воћњака која ће повезати насеља Лауш и Паприковац почела је 14. новембра у оквиру циклуса "Бањалука се гради".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана