Banjaluka: Počelo betoniranje nosača budućeg vijadukta

Agencije
Banjaluka: Počelo betoniranje nosača budućeg vijadukta

BANjALUKA - Betoniranje prvih nosača budućeg vijadukta na trasi novog puta između banjalučkih naselja Lauš i Paprikovac, preko nekadašnjeg "Voćnjaka", počelo je danas u okviru intenziviranih radova na izgradnji ove saobraćajnice.

Kako je planirano, u narednih 12 dana trebalo bi da budu betonirani svi stubovi budućeg vijadukta u dužini od oko 780 metara, saopštenoje iz Gradske uprave Banjaluka.

U saopštenju se navodi da se vijadukt gradi zbog zahtjevne konfiguracije terena.

U isto vrijeme, na drugoj strani gradilišta, iz pravca naselja Lauš, radi se na polaganju pripadajuće kanalizacija od Crkvene ulice u pravcu buduće saobraćajnice.

"Do sada je izgrađeno oko 180 metara, a građevincima je preostalo da ugrade još osamdesetak metara do saobraćajnice", navode iz Gradske uprave.

Nova komunalna infrastruktura neophodna je jer se, izgradnjom ove saobraćajnice, otvara mogućnost pretvaranja sadašnjeg, zapuštenog voćnjaka u moderno naselje sa svim potrebnim sadržajima. Osim kanalizacije biće izgrađena i vodovodna mreža i rasvjeta.

Iz Gradske uprave ističu da je izgradnja ove saobraćajnice jedan od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u Banjaluci, vrijedan 2,7 miliona KM.

Prema projektu, predviđena je izgradnja saobraćajnice u dužini od 800 metara sa 80 metara dugim vijaduktom koja će spojiti naselja Paprikovac i Lauš od crkve preko "Voćnjaka" do Ulice Jovana Raškovića gdje će biti izgrađena nova raskrsnica sa Zelengorskom ulicom.

Uslovi za izgradnju ove izuzetno važne saobraćajnice stvoreni su nakon što se grad Banjaluka, poslije višegodišnjeg sudskog spora, upisao u zemljišne knjige kao vlasnik nekadašnjeg "Voćnjaka", a sredstva za izgradnju obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

Izgradnja saobraćajnice preko nekadašnjeg voćnjaka koja će povezati naselja Lauš i Paprikovac počela je 14. novembra u okviru ciklusa "Banjaluka se gradi".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana