Бањалука: Омогућен рад још неким трговинама, затворене све лабораторије осим у Лазареву, Поликлиници и Хитној помоћи

ГС
Бањалука: Омогућен рад још неким трговинама, затворене све лабораторије осим у Лазареву, Поликлиници и Хитној помоћи

БАЊАЛУКА – Град Бањалука ће од сутра од седам до 15 часова омогућити рад субјектима којима је одлукама Републичклог штаба дозвољено радити у вријеме ванредног стања, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

То подразумијева да ће трговине радити у складу са мјерама о дистанцирању приликом уласка у објекте.

Републички штаб раније је дозволио ограничен рад трговинама бијелом техником, водо-материјалом и санитаријама, грађевинским материјалом, ауто-дијеловима, дијеловима за пољопривредне машине, електро-материјалом, керамике и боја и лакова.

Сви ови субјекти дужни су организовати рад уз обавезно предузимање мјера прописаних у упутству Института за јавно здравство Републике Српске за спречавање појаве и ширења вируса корона на радном мјесту.

Такође, као је рекао Радојичић, на подручју града се затварају све лабораторије осим оних у Лазареву, Поликлиници и у служби Хитне помоћи.

Од јутрос је Град организовао додатних шест аутобуских праваца за превоз медицинских радника.

- Било какво попуштање у поштивању мјера не долази у обзир и сва лица која долазе преко границе ићи ће 14 дана у карантин - рекао је Радојичић.

Напомиње да је четрнаестодневни карантин обавезан.

- Пред нама су ускршњи и васкршњи празници. Важно је нагласити да ће сва лица која долазе за празнике из иностранства провести 14 дана у карантину. Ко год би данас ушао у земљу мора 14 дана у карантин, што значи да би Ускрс или Васкрс провео у карантину - рекао је Радојичић.

Истакао је да је важно упозорити сва лица да било које попуштање не долази у обзир јер морамо држати под контролом све кластере и преносиоце.

- Сва лица која долазе преко границе морају бити свјесна да је обавезан 14-дневни карантин у локалним заједницама и да се без изузетка сва упућују у локалне карантине - истакао је градоначелник Бањалуке.

Радојичић је нагласио да се стање у вези с епидемијом вируса корона држи под контролом, те да су сви домаћи кластери под контролом.

- Превентивним мјерама смо заштитили здравље и животе грађана. Још увијек имамо потпуну контролу свих домаћих кластера и да се читава бројка одржава под контролом. Имали смо раст, али тај раст је линеаран. У Бањалуци није дошло до експлозивног раста у протекле три седмице и имамо константан линеаран раст. Потребно је да се дисциплиновано настави примјена свих мјера пошто подаци показују да смо још у успону епидемије. Још увијек не можемо рећи да смо достигли врхунац епидемије - нагласио је Радојичић.

Напомиње да су у Бањалуци 194 лица заражена вирусом корона, да их је 2.000 у кућној изолацији.

- Све мјере забране важиће до 13. априла, а за лица млађа од 65 година уторком и петком важиће ограничење кретања од седам, до 11 часова - напомиње  Радојичић.

Додао је да почиње подјела 1.617 пакета помоћи Центра за социјални рад, са обухватом 5.500 лица.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић изјавила је да ће од сутра у граду радити лабораторије у насељу Лазарево и у Поликлиници од седам до 19 часова.

Тодоровићева је додала да ће након 19 часова радити лабораторија у Служби хитне медицинске помоћи.

Она је навела да је данас Градском штабу за ванредне ситуације предложено да престану са радом лабораторије у насељима Обилићево и Старчевица, те у Улици владике Платона.

- Један број лабораната који су радили у овим лабораторијама бисмо пребацили да раде у амбуланту гдје се збрињавају пацијенти са акутним респираторним инфекцијама - рекла је Тодоровићева након сједнице Градског штаба.

Она је истакла да све службе, центри и одјељења у Дому здравља Бањалука раде у смањеном обиму, те да се пружају неопходне здравствене услуге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана