Banjaluka: Omogućen rad još nekim trgovinama, zatvorene sve laboratorije osim u Lazarevu, Poliklinici i Hitnoj pomoći

GS
Banjaluka: Omogućen rad još nekim trgovinama, zatvorene sve laboratorije osim u Lazarevu, Poliklinici i Hitnoj pomoći

BANjALUKA – Grad Banjaluka će od sutra od sedam do 15 časova omogućiti rad subjektima kojima je odlukama Republičklog štaba dozvoljeno raditi u vrijeme vanrednog stanja, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

To podrazumijeva da će trgovine raditi u skladu sa mjerama o distanciranju prilikom ulaska u objekte.

Republički štab ranije je dozvolio ograničen rad trgovinama bijelom tehnikom, vodo-materijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto-dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektro-materijalom, keramike i boja i lakova.

Svi ovi subjekti dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja virusa korona na radnom mjestu.

Takođe, kao je rekao Radojičić, na području grada se zatvaraju sve laboratorije osim onih u Lazarevu, Poliklinici i u službi Hitne pomoći.

Od jutros je Grad organizovao dodatnih šest autobuskih pravaca za prevoz medicinskih radnika.

- Bilo kakvo popuštanje u poštivanju mjera ne dolazi u obzir i sva lica koja dolaze preko granice ići će 14 dana u karantin - rekao je Radojičić.

Napominje da je četrnaestodnevni karantin obavezan.

- Pred nama su uskršnji i vaskršnji praznici. Važno je naglasiti da će sva lica koja dolaze za praznike iz inostranstva provesti 14 dana u karantinu. Ko god bi danas ušao u zemlju mora 14 dana u karantin, što znači da bi Uskrs ili Vaskrs proveo u karantinu - rekao je Radojičić.

Istakao je da je važno upozoriti sva lica da bilo koje popuštanje ne dolazi u obzir jer moramo držati pod kontrolom sve klastere i prenosioce.

- Sva lica koja dolaze preko granice moraju biti svjesna da je obavezan 14-dnevni karantin u lokalnim zajednicama i da se bez izuzetka sva upućuju u lokalne karantine - istakao je gradonačelnik Banjaluke.

Radojičić je naglasio da se stanje u vezi s epidemijom virusa korona drži pod kontrolom, te da su svi domaći klasteri pod kontrolom.

- Preventivnim mjerama smo zaštitili zdravlje i živote građana. Još uvijek imamo potpunu kontrolu svih domaćih klastera i da se čitava brojka održava pod kontrolom. Imali smo rast, ali taj rast je linearan. U Banjaluci nije došlo do eksplozivnog rasta u protekle tri sedmice i imamo konstantan linearan rast. Potrebno je da se disciplinovano nastavi primjena svih mjera pošto podaci pokazuju da smo još u usponu epidemije. Još uvijek ne možemo reći da smo dostigli vrhunac epidemije - naglasio je Radojičić.

Napominje da su u Banjaluci 194 lica zaražena virusom korona, da ih je 2.000 u kućnoj izolaciji.

- Sve mjere zabrane važiće do 13. aprila, a za lica mlađa od 65 godina utorkom i petkom važiće ograničenje kretanja od sedam, do 11 časova - napominje  Radojičić.

Dodao je da počinje podjela 1.617 paketa pomoći Centra za socijalni rad, sa obuhvatom 5.500 lica.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović izjavila je da će od sutra u gradu raditi laboratorije u naselju Lazarevo i u Poliklinici od sedam do 19 časova.

Todorovićeva je dodala da će nakon 19 časova raditi laboratorija u Službi hitne medicinske pomoći.

Ona je navela da je danas Gradskom štabu za vanredne situacije predloženo da prestanu sa radom laboratorije u naseljima Obilićevo i Starčevica, te u Ulici vladike Platona.

- Jedan broj laboranata koji su radili u ovim laboratorijama bismo prebacili da rade u ambulantu gdje se zbrinjavaju pacijenti sa akutnim respiratornim infekcijama - rekla je Todorovićeva nakon sjednice Gradskog štaba.

Ona je istakla da sve službe, centri i odjeljenja u Domu zdravlja Banjaluka rade u smanjenom obimu, te da se pružaju neophodne zdravstvene usluge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana