Бањалука: Од петка стаје превоз, ванредна сједница за викенд?

Јелена Танацковић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Ако градске власти до 1. јула не ријеше горући проблем у јавном градском и приградском превозу, аутобуси у Бањалуци престају да возе.

Казао је то за "Глас Српске" директор предузећа "Аутопревоз" Дејан Мијић, коментаришући непостизање договора у Скупштини града Бањалука о усвајању новог цјеновника.

- На који начин да почнемо продају мјесечних карата када не можемо постојећим пазаром покрити ни гориво. Став превозника је јасан, уколико не буде цјеновника са јасно потписаним споразумом о начину плаћања разлике, не можемо почети продају. Када се продају мјесечне карте, морате имати јасно дефинисан цјеновник, а на тај се цјеновник плаћа порез на додату вриједност - казао је Мијић.

Додао је да превозници неће и не могу више да ризикују.

- Толики су дугови да немамо више од чега да финансирамо градски превоз. Ово је горући проблем, тако да, ако се то не ријеши, од 1. јула неће имати градски и приградски превоз. Сутра улазимо у протест, а раднике ћемо послати на годишњи одмор - рекао је Мијић.

Договор о рјешењу проблема у градском превозу још није постигнут, али постоји могућност да се о томе расправља за викенд на ванредној сједници Скупштине града, казао је данас градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Нисам сигуран да одборници скупштинске већине разумију озбиљност ситуације у којој се налазимо, јер се понашају као да је буџет неограничен.  Град је дао оно што је прихватљиво. Можемо да преузмемо 80 одсто, али није могуће да све трошкове овај и наредни мјесец, град преузима на себе - поручио је Станивуковић.

Додао је да још траже консезус, те да се чека став скупштине већине.

- Могуће је да буде ванредна сједница о јавном превозу, јер се на овој неће наћи. Скупштинска већина би требало да заузме став до сутра - казао је Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Младен Илић казао је да превозници могу да продају мјесечне карте за јул, јер ће град Бањалука субвенционисати поскупљење карата за тај мјесец.

- Они могу почети са продајом карата. На том пољу је постигнут консензус тако да, сматрамо да неће бити потребе да аутобуси стану у петак. У међувремену треба да се одржи ванредна сједница Скупштине града на којој ћемо имати конкретне приједлоге око којих ћемо постићи консензус. Тај консензус би се требао постићи прије саме сједнице, како не би губили вријеме - додао је Илић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана