Banjaluka: Od petka staje prevoz, vanredna sjednica za vikend?

Jelena Tanacković
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Ako gradske vlasti do 1. jula ne riješe gorući problem u javnom gradskom i prigradskom prevozu, autobusi u Banjaluci prestaju da voze.

Kazao je to za "Glas Srpske" direktor preduzeća "Autoprevoz" Dejan Mijić, komentarišući nepostizanje dogovora u Skupštini grada Banjaluka o usvajanju novog cjenovnika.

- Na koji način da počnemo prodaju mjesečnih karata kada ne možemo postojećim pazarom pokriti ni gorivo. Stav prevoznika je jasan, ukoliko ne bude cjenovnika sa jasno potpisanim sporazumom o načinu plaćanja razlike, ne možemo početi prodaju. Kada se prodaju mjesečne karte, morate imati jasno definisan cjenovnik, a na taj se cjenovnik plaća porez na dodatu vrijednost - kazao je Mijić.

Dodao je da prevoznici neće i ne mogu više da rizikuju.

- Toliki su dugovi da nemamo više od čega da finansiramo gradski prevoz. Ovo je gorući problem, tako da, ako se to ne riješi, od 1. jula neće imati gradski i prigradski prevoz. Sutra ulazimo u protest, a radnike ćemo poslati na godišnji odmor - rekao je Mijić.

Dogovor o rješenju problema u gradskom prevozu još nije postignut, ali postoji mogućnost da se o tome raspravlja za vikend na vanrednoj sjednici Skupštine grada, kazao je danas gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

- Nisam siguran da odbornici skupštinske većine razumiju ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, jer se ponašaju kao da je budžet neograničen.  Grad je dao ono što je prihvatljivo. Možemo da preuzmemo 80 odsto, ali nije moguće da sve troškove ovaj i naredni mjesec, grad preuzima na sebe - poručio je Stanivuković.

Dodao je da još traže konsezus, te da se čeka stav skupštine većine.

- Moguće je da bude vanredna sjednica o javnom prevozu, jer se na ovoj neće naći. Skupštinska većina bi trebalo da zauzme stav do sutra - kazao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić kazao je da prevoznici mogu da prodaju mjesečne karte za jul, jer će grad Banjaluka subvencionisati poskupljenje karata za taj mjesec.

- Oni mogu početi sa prodajom karata. Na tom polju je postignut konsenzus tako da, smatramo da neće biti potrebe da autobusi stanu u petak. U međuvremenu treba da se održi vanredna sjednica Skupštine grada na kojoj ćemo imati konkretne prijedloge oko kojih ćemo postići konsenzus. Taj konsenzus bi se trebao postići prije same sjednice, kako ne bi gubili vrijeme - dodao je Ilić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana