Бањалука: Кастел, кампус и стадиони биће затворени

Срна
Бањалука: Кастел, кампус и стадиони биће затворени

БАЊАЛУКА – Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да су у овом граду 232 лица заражена вирусом корона, да је ситуација под контролом, али да ће због окупљања грађана бити затворени тврђава Кастел, студентски кампус и неколико фудбалских игралишта.


Радојичић је истакао да ће додатно бити контролисани објекти и установе од посебног интереса.

“Од 19. марта до данас задржава се исти тренд, што је, с једне стране, добра информација јер нема експлозивног раста заразе. И даље се налазимо у успонској фази епидемије и не можемо говорити да је Бањалука стигла до њеног врхунца”, рекао је Радојичић у обраћању јавности након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Он је подсјетио да је уторком и петком, од 7.00 до 10.00 часова, и даље на снази забрана кретања за лица млађа од 65 година и позвао грађане да у наредном периоду поштују мјере и препоруке.

Радојичић је поновио да Бањалука има два карантина у којима је смјештено 56 лица, у кућној изолацији је 2.100, док је значајан број излијечених.

“Оно што је позитивно у великом броју тестираних је мали постотак позитивних и да се број лица са тешком сликом или одржава или смањује, тако да ситуацију можемо оцијенити да је под контролом”, навео је Радојичић и додао да то не даје разлог за попуштање мјера.

Он је нагласио да се иде са отварањем трећег карантина у Средњошколском дому и да ће у њему бити смјештена лица која буду долазила из иностранства.

Радојичић је упозорио да, с обзиром да се ближе католички Ускрс, православни Васкрс, Ђурђевдан и Први мај, постоји могућност да у наредном периоду буду донесене још неке рестриктивне мјере.

Према његовим ријечима, за сутра је заказана ванредна сједница Скупштине града на којој треба да буде донесен сет од 13 аката вриједности од око осам милиона КМ, од чега се 3,5 милиона односи на олакшице и подстицаје грађанима, а остало не реструктурисање јавних прихода.

“Већ идуће седмице биће омогућено пријављивање за остваривање одређених олакшица или субвенција”, рекао је Радојичић.

Он је рекао да ће бити обезбијеђени и пољопривредни пакети или новчане субвенције.

Штаб је разматрао извјештаје о свим линијама контроле, а нови субјекти којима је дозвољен рад биће контролисани.

“До 13. априла су на снази постојеће мјере и до тада ћемо процјењивати даљи развој ситуације. У овом моменту разрађујемо два сценаријума - један се односи на могућност увођења радикалнијих мјера и рестрикција, а други на контролисано и планско отварање онога што сада не ради, што би било могуће када буде опадао број обољелих”, каже Радојичић.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да је у протекла 24 часа забиљежен нешто мањи број пацијената који су обољели од акутних респираторних инфекција.

“Захваљујем свим Бањалучанима на одговорном и дисциплинованом понашању и што се придржавају свих предложених мјера и стручних савјета, без чега бисмо тешко могли епидемију држати под контролом”, рекла је Тодоровићева на конференцији за новинаре.

Тодоровићева је замолила грађане да и даље буду стрпљиви и наставе да се одговорно понашају и у наредних неколико седмица, те изразила увјерење да ће на тај начин криза бити преброђена без већих посљедица.

Она је навела да ће, по налогу министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића, сва лица која имају акутне респираторне инфекције, а која се јаве у амбуланту бањалучког Дома здравља, бити што скорије тестирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана