Banjaluka: Kastel, kampus i stadioni biće zatvoreni

Srna
Banjaluka: Kastel, kampus i stadioni biće zatvoreni

BANjALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da su u ovom gradu 232 lica zaražena virusom korona, da je situacija pod kontrolom, ali da će zbog okupljanja građana biti zatvoreni tvrđava Kastel, studentski kampus i nekoliko fudbalskih igrališta.


Radojičić je istakao da će dodatno biti kontrolisani objekti i ustanove od posebnog interesa.

“Od 19. marta do danas zadržava se isti trend, što je, s jedne strane, dobra informacija jer nema eksplozivnog rasta zaraze. I dalje se nalazimo u usponskoj fazi epidemije i ne možemo govoriti da je Banjaluka stigla do njenog vrhunca”, rekao je Radojičić u obraćanju javnosti nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je podsjetio da je utorkom i petkom, od 7.00 do 10.00 časova, i dalje na snazi zabrana kretanja za lica mlađa od 65 godina i pozvao građane da u narednom periodu poštuju mjere i preporuke.

Radojičić je ponovio da Banjaluka ima dva karantina u kojima je smješteno 56 lica, u kućnoj izolaciji je 2.100, dok je značajan broj izliječenih.

“Ono što je pozitivno u velikom broju testiranih je mali postotak pozitivnih i da se broj lica sa teškom slikom ili održava ili smanjuje, tako da situaciju možemo ocijeniti da je pod kontrolom”, naveo je Radojičić i dodao da to ne daje razlog za popuštanje mjera.

On je naglasio da se ide sa otvaranjem trećeg karantina u Srednjoškolskom domu i da će u njemu biti smještena lica koja budu dolazila iz inostranstva.

Radojičić je upozorio da, s obzirom da se bliže katolički Uskrs, pravoslavni Vaskrs, Đurđevdan i Prvi maj, postoji mogućnost da u narednom periodu budu donesene još neke restriktivne mjere.

Prema njegovim riječima, za sutra je zakazana vanredna sjednica Skupštine grada na kojoj treba da bude donesen set od 13 akata vrijednosti od oko osam miliona KM, od čega se 3,5 miliona odnosi na olakšice i podsticaje građanima, a ostalo ne restrukturisanje javnih prihoda.

“Već iduće sedmice biće omogućeno prijavljivanje za ostvarivanje određenih olakšica ili subvencija”, rekao je Radojičić.

On je rekao da će biti obezbijeđeni i poljoprivredni paketi ili novčane subvencije.

Štab je razmatrao izvještaje o svim linijama kontrole, a novi subjekti kojima je dozvoljen rad biće kontrolisani.

“Do 13. aprila su na snazi postojeće mjere i do tada ćemo procjenjivati dalji razvoj situacije. U ovom momentu razrađujemo dva scenarijuma - jedan se odnosi na mogućnost uvođenja radikalnijih mjera i restrikcija, a drugi na kontrolisano i plansko otvaranje onoga što sada ne radi, što bi bilo moguće kada bude opadao broj oboljelih”, kaže Radojičić.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da je u protekla 24 časa zabilježen nešto manji broj pacijenata koji su oboljeli od akutnih respiratornih infekcija.

“Zahvaljujem svim Banjalučanima na odgovornom i disciplinovanom ponašanju i što se pridržavaju svih predloženih mjera i stručnih savjeta, bez čega bismo teško mogli epidemiju držati pod kontrolom”, rekla je Todorovićeva na konferenciji za novinare.

Todorovićeva je zamolila građane da i dalje budu strpljivi i nastave da se odgovorno ponašaju i u narednih nekoliko sedmica, te izrazila uvjerenje da će na taj način kriza biti prebrođena bez većih posljedica.

Ona je navela da će, po nalogu ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića, sva lica koja imaju akutne respiratorne infekcije, a koja se jave u ambulantu banjalučkog Doma zdravlja, biti što skorije testirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana