Бањалука добија видиковац, тражи се идејно рјешење

ГС
Foto: nezavisne.com

БАЊАЛУКА - Расписан је конкурс за израду идејног архитектонско-урбанистичког рјешења видиковца на Бањ брду у Бањалуци у намјери да ово излетиште постане популарна туристичка атракција и један од нових симбола препознатљивости града, навели су из Градске управе Бањалука.

Додали су да се ауторима конкурса даје прилика да креативним и домишљатим рјешењем осмисле приједлог видиковца уз споменик на Бањ брду, и то на начин да својом величином и дизајном омогући грађанима, туристима и посјетиоцима да доживе задивљујући поглед, преносе Независне.

"Примарна функција видиковца је да омогући панорамско сагледавање града и његов јединствен доживљај са Бањ брда",  наведено је у конкурсу.

Истакли су да видиковац треба да понуди нову симболику која може да се развија, како око материјалних елемената мјеста, попут форме, тако и око нематеријалних елемената, везаних за меморију или сензорни доживљај простора.

"Поред архитектонског рјешења објекта видиковца, од учесника конкурса се очекује да предложе партерно уређење непосредног окружења, те да архитектонско-урбанистичко рјешење, уобзири постојећи телескоп и предвиди нову локацију", казали су из Градске управе.

Конкурс за видиковац биће отворен до 17. новембра, а за најбоље идејно рјешење предвиђена је новчана награда у износу од 6.000 КМ.

Како се раније писало, видиковац би требало да обухвати платмоформу на коју ће моћи стати око 30 људи, који ће моћи да разгледају урбане зоне града. Биће ограђен и имаће приступ за особе које се тешко крећу те клупе за сједење.

"Реализацијом овог пројекта биће обогаћен садржај за грађане и туристе на овом најпознатијем излетишту у граду", рекли су раније у Туристичкој организацији Бањалука.

Конкурс је организован дигитално, а више информација се може пронаћи на линку: www.banjaluka.rs.ba/konkurs-vidikovac/

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана