Banjaluka dobija vidikovac, traži se idejno rješenje

GS
Foto: nezavisne.com

BANjALUKA - Raspisan je konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja vidikovca na Banj brdu u Banjaluci u namjeri da ovo izletište postane popularna turistička atrakcija i jedan od novih simbola prepoznatljivosti grada, naveli su iz Gradske uprave Banjaluka.

Dodali su da se autorima konkursa daje prilika da kreativnim i domišljatim rješenjem osmisle prijedlog vidikovca uz spomenik na Banj brdu, i to na način da svojom veličinom i dizajnom omogući građanima, turistima i posjetiocima da dožive zadivljujući pogled, prenose Nezavisne.

"Primarna funkcija vidikovca je da omogući panoramsko sagledavanje grada i njegov jedinstven doživljaj sa Banj brda",  navedeno je u konkursu.

Istakli su da vidikovac treba da ponudi novu simboliku koja može da se razvija, kako oko materijalnih elemenata mjesta, poput forme, tako i oko nematerijalnih elemenata, vezanih za memoriju ili senzorni doživljaj prostora.

"Pored arhitektonskog rješenja objekta vidikovca, od učesnika konkursa se očekuje da predlože parterno uređenje neposrednog okruženja, te da arhitektonsko-urbanističko rješenje, uobziri postojeći teleskop i predvidi novu lokaciju", kazali su iz Gradske uprave.

Konkurs za vidikovac biće otvoren do 17. novembra, a za najbolje idejno rješenje predviđena je novčana nagrada u iznosu od 6.000 KM.

Kako se ranije pisalo, vidikovac bi trebalo da obuhvati platmoformu na koju će moći stati oko 30 ljudi, koji će moći da razgledaju urbane zone grada. Biće ograđen i imaće pristup za osobe koje se teško kreću te klupe za sjedenje.

"Realizacijom ovog projekta biće obogaćen sadržaj za građane i turiste na ovom najpoznatijem izletištu u gradu", rekli su ranije u Turističkoj organizaciji Banjaluka.

Konkurs je organizovan digitalno, a više informacija se može pronaći na linku: www.banjaluka.rs.ba/konkurs-vidikovac/

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana