Бањалучки “Водовод”: Рачун за воду биће већи за двије марке

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Цијена воде за четворочлану породицу у Бањалуци биће већа за двије марке мјесечно што у овим условима и околностима неће превише оптеретити кућни буџет, а поскупљење је неминовно.

Казао је ово директор бањалучког  “Водовода” Предраг Дудуковић а све ће бити јасније након ванредне сједнице Скупштине града која је заказана за сриједу 22. марта, када ће одборници расправљати о поскупљењу воде али и других комуналних услуга.

- Европски и свјетски стандарди су да цијена воде не би требала бити већа од пет одсто буџета грађана. Са овим поскупљењем цијена воде ће чинити 1,47 одсто буџета код нас. Самим тим то значи много мање од просјека - тврди Дудуковић.

Према његовим ријечима, више је разлога због којих цијена воде на мјесечном нивоу мора бити већа.

- Лани нам је укинута накнада за мјерно мјесто, због чега губимо милион марака прихода. Са друге стране, имали смо повећање трошкова електричне енергије за 400 хиљада марака прошле године, а ове ће то бити око 500 хиљада марака  -  казао је Дудуковић нагласивши да је поскупљење резултат умањених прихода и повећаних трошкова, као и да без новог цјеновника “Водовод” не би могао да функционише.

Одборници ће у сриједу на ванредној сједници Скупштине Града, расправљати о корекцији цијена комуналних услуга.

Свјетски дан вода

За суботу од 10 до 15 часова заказана је акција чишћења корита Сутурлије и излетишта на тој ријеци, а како кажу из “Водовода“ биће више од 200 ученика а главни циљ је се промијени свијест грађана.

Под слоганом „Мисли глобално, дјелуј локално“ средњошколци ће показати креативност кроз видео-радове.  Презентација радова биће у понедјељак, од 11 до 15 часова у Дому омладине.

Дјеца Центра за предшколско васпитање и образовање у уторак  обићи ће Фабрику воде у Новоселији.

На Дан вода, у парку „Петар Кочић“ предвиђене су награда за три најбоља видео-рада, те промоција „Водовода“, његове савремене механизације и промјена које свако од нас може да направи, као и промоција спортских клубова који су повезани с водом и њихове опреме.

-Циљ је да  се промијени свијест и да свако од нас уради нешто корисно за очување животне средине. Крајњи је час да се друштво покрене и да минималним промјенама у понашању појединац много допринесе очувању воде, али и подизању свијести о њеном значају као основном предуслову за опстанак и развој – порука је представника "Водовода".

Предраг Дудуковић рекао је да им је жеља да истакну значај који чиста и здрава вода има у нашим животима, али и да грађанима приближе рад преузећа, те да није тако једноставно достављати воду.

Према његовим ријечима, ове године Свјетски дан воде обиљежава се под слоганом "Убрзавање промјена", те је истакао значај да те промјене усвоје све генерације, од најмлађих до најстаријих.

 - Активности које смо организовали у наредним данима укључују све генерације како бисмо заједнички допринијели убрзању неопходних промјена у начину на који се односимо према нашим водним ресурсима, на који начин их користимо и управљамо њима – нагласио је он.

Сутра ће бити организована масовна акција чишћења корита Сутурлије и излетишта на тој ријеци, а у понедјељак, биће представљени видео-радови средњошколаца о теми заштите воде гдје ће показати своју креативност.

Извршни директор за економски развој, стратешко планирање и анализу у предузећу "Водовод" Чедо Шеварика позвао је грађане да се придруже сутрашњој акцији чишћења Сутурлије, чији је циљ и да се пробуди волонтерски рад појединаца.

 - Већина наших грађана је упозната са тим природним бисером као што је рјечица Суторлија али због несавјесних појединаца оно је запрљано, одлаже се отпад  и морамо  промијенити свијест.  Са нама ће бити и спортисти, еколошка удружења, средњошколци, грађани - рекао је Шеварика.

Шеф Одјељења за екологију у предузећу "Водовод" Маријана Бијелић истакла је да једино заједничким снагама грађани могу учинити промјене и допринијети подизању свијести колико је вода ријетка, драгоцјена и да је треба много више поштовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана