Banjalučki “Vodovod”: Račun za vodu biće veći za dvije marke

Miloš Vasiljević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Cijena vode za četvoročlanu porodicu u Banjaluci biće veća za dvije marke mjesečno što u ovim uslovima i okolnostima neće previše opteretiti kućni budžet, a poskupljenje je neminovno.

Kazao je ovo direktor banjalučkog  “Vodovoda” Predrag Duduković a sve će biti jasnije nakon vanredne sjednice Skupštine grada koja je zakazana za srijedu 22. marta, kada će odbornici raspravljati o poskupljenju vode ali i drugih komunalnih usluga.

- Evropski i svjetski standardi su da cijena vode ne bi trebala biti veća od pet odsto budžeta građana. Sa ovim poskupljenjem cijena vode će činiti 1,47 odsto budžeta kod nas. Samim tim to znači mnogo manje od prosjeka - tvrdi Duduković.

Prema njegovim riječima, više je razloga zbog kojih cijena vode na mjesečnom nivou mora biti veća.

- Lani nam je ukinuta naknada za mjerno mjesto, zbog čega gubimo milion maraka prihoda. Sa druge strane, imali smo povećanje troškova električne energije za 400 hiljada maraka prošle godine, a ove će to biti oko 500 hiljada maraka  -  kazao je Duduković naglasivši da je poskupljenje rezultat umanjenih prihoda i povećanih troškova, kao i da bez novog cjenovnika “Vodovod” ne bi mogao da funkcioniše.

Odbornici će u srijedu na vanrednoj sjednici Skupštine Grada, raspravljati o korekciji cijena komunalnih usluga.

Svjetski dan voda

Za subotu od 10 do 15 časova zakazana je akcija čišćenja korita Suturlije i izletišta na toj rijeci, a kako kažu iz “Vodovoda“ biće više od 200 učenika a glavni cilj je se promijeni svijest građana.

Pod sloganom „Misli globalno, djeluj lokalno“ srednjoškolci će pokazati kreativnost kroz video-radove.  Prezentacija radova biće u ponedjeljak, od 11 do 15 časova u Domu omladine.

Djeca Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u utorak  obići će Fabriku vode u Novoseliji.

Na Dan voda, u parku „Petar Kočić“ predviđene su nagrada za tri najbolja video-rada, te promocija „Vodovoda“, njegove savremene mehanizacije i promjena koje svako od nas može da napravi, kao i promocija sportskih klubova koji su povezani s vodom i njihove opreme.

-Cilj je da  se promijeni svijest i da svako od nas uradi nešto korisno za očuvanje životne sredine. Krajnji je čas da se društvo pokrene i da minimalnim promjenama u ponašanju pojedinac mnogo doprinese očuvanju vode, ali i podizanju svijesti o njenom značaju kao osnovnom preduslovu za opstanak i razvoj – poruka je predstavnika "Vodovoda".

Predrag Duduković rekao je da im je želja da istaknu značaj koji čista i zdrava voda ima u našim životima, ali i da građanima približe rad preuzeća, te da nije tako jednostavno dostavljati vodu.

Prema njegovim riječima, ove godine Svjetski dan vode obilježava se pod sloganom "Ubrzavanje promjena", te je istakao značaj da te promjene usvoje sve generacije, od najmlađih do najstarijih.

 - Aktivnosti koje smo organizovali u narednim danima uključuju sve generacije kako bismo zajednički doprinijeli ubrzanju neophodnih promjena u načinu na koji se odnosimo prema našim vodnim resursima, na koji način ih koristimo i upravljamo njima – naglasio je on.

Sutra će biti organizovana masovna akcija čišćenja korita Suturlije i izletišta na toj rijeci, a u ponedjeljak, biće predstavljeni video-radovi srednjoškolaca o temi zaštite vode gdje će pokazati svoju kreativnost.

Izvršni direktor za ekonomski razvoj, strateško planiranje i analizu u preduzeću "Vodovod" Čedo Ševarika pozvao je građane da se pridruže sutrašnjoj akciji čišćenja Suturlije, čiji je cilj i da se probudi volonterski rad pojedinaca.

 - Većina naših građana je upoznata sa tim prirodnim biserom kao što je rječica Sutorlija ali zbog nesavjesnih pojedinaca ono je zaprljano, odlaže se otpad  i moramo  promijeniti svijest.  Sa nama će biti i sportisti, ekološka udruženja, srednjoškolci, građani - rekao je Ševarika.

Šef Odjeljenja za ekologiju u preduzeću "Vodovod" Marijana Bijelić istakla je da jedino zajedničkim snagama građani mogu učiniti promjene i doprinijeti podizanju svijesti koliko je voda rijetka, dragocjena i da je treba mnogo više poštovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana