Бањалучки пензионери траже помоћ града

Милош Васиљевић
Бањалучки пензионери траже помоћ града

Поскупљење комуналија изгласано на посљедњем засједању градске Скупштине додатно је оптерећење за све, посебно за најстарију популацију, а бањалучко Удружење пензионера од Градске управе тражиће једнократну помоћи за оне са најнижим примањима.

Предсједник бањалучког Удружења пензионера Зоран Улетиловић рекао је за “Глас Српске” да су поскупљења воде, гријања и одвоза смећа удар на кућни буџет свих пензионера, а нарочито оних са пензијом мањом од 300 марака.

Вода ће бити скупља за 12 одсто, прикупљање и одвоз отпада за 24 одсто, гријање ће Бањалучане коштати 19 одсто више него што је то до сада био случај, а Улетиловић каже да се пензионери већ хватају за главу.

- Ми ћемо се обратити за једнократну новчану помоћ, барем за најугроженије, да им се изађе у сурет. Видјећемо преко републичког удружења пензионера да се обратимо према Влади РС за даље кораке, јер је помоћ неопходна - рекао је Улетиловић.

Како каже Улетиловић, најнижа пензија је 270 марака, а ова поскупљења биће додатни терет пензионерима који једва крпе крај с крајем.

- Замислите онда како је њима да преживе мјесец дана, а још ће сада комуналије бити скупље. Мала пензија неће бити довољна да се све то поплаћа и скупи лијекови. Доведени смо у безизлазну ситуацију - казао је Улетиловић.

Хоће, за почетак, једнократну помоћ, а онда и ново повећање пензија.

 - Кад се све то сабере, шта ће остати пензионерима. Једнократна помоћ не може бити рјешење на дуге стазе, али ето помогла би у једном периоду. Сви морамо водити рачуна посебно о најугроженијима - рекао је Улетиловић.

Одборник СНСД-а у градском парламенту Маринко Умичевић рекао је за “Глас Српске” да морају бити пронађена средства и да се мора помоћи овој популацији.

- Најугроженија популација су пензионери, радили су и градили ову земљу, а сада имају мизерне пензије, уз све то сада морају да издвајају више новца за комуналије. Досадашње повећање пензија је недовољно, имају моју подршку. На посљедњој сједници дата је субвенција пет милиона “Еко топланама”, био сам суздржан, тај новац је могао бити дат пензионерима и спорту - рекао је Умичевић.

Против свих повећања комуналија био је и одборник Покрета “Бањалука зове” Саша Лазић, који истиче за “Глас” да је ово нови удар на све грађане, али највише на пензионере.

 - У јеку кризе ово је безобзирно према грађанима, да се у једном дану десе три поскупљења. Ова два јесу релативно мали износи, а гријање ће баш грађане ударити по џепу. Пензионерима је најтеже, јер они имају најмања примања - рекао је Лазић.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је за “Глас Српске” да је опредјељење града стална, а не једнократна помоћ.

- Дио терета поскупљења смо преузели на себе, а пензионерима помажемо и на друге начине, попут субвенционисања јавног превоза - рекао је Кресојевић.

Преусмјерити новац

Према ријечима Маринка Умичевића градски буџет никад није био већи захваљујући инфлацији па се за пензионере може наћи неколико милиона из градске касе. Добро би било да им сада дају по 100 марака за Васкрс.

- Мора бити смањена бахатост, али и изградња водовода и путева гдје нико не живи. Тако се дају милиони марака гдје живе два или три човјека, умјесто да новац буде преусмјерен пензионерима. Треба преживјети ова времена, колико само новца издвоје за лијекове - рекао је Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана