Banjalučki penzioneri traže pomoć grada

Miloš Vasiljević
Banjalučki penzioneri traže pomoć grada

Poskupljenje komunalija izglasano na posljednjem zasjedanju gradske Skupštine dodatno je opterećenje za sve, posebno za najstariju populaciju, a banjalučko Udruženje penzionera od Gradske uprave tražiće jednokratnu pomoći za one sa najnižim primanjima.

Predsjednik banjalučkog Udruženja penzionera Zoran Uletilović rekao je za “Glas Srpske” da su poskupljenja vode, grijanja i odvoza smeća udar na kućni budžet svih penzionera, a naročito onih sa penzijom manjom od 300 maraka.

Voda će biti skuplja za 12 odsto, prikupljanje i odvoz otpada za 24 odsto, grijanje će Banjalučane koštati 19 odsto više nego što je to do sada bio slučaj, a Uletilović kaže da se penzioneri već hvataju za glavu.

- Mi ćemo se obratiti za jednokratnu novčanu pomoć, barem za najugroženije, da im se izađe u suret. Vidjećemo preko republičkog udruženja penzionera da se obratimo prema Vladi RS za dalje korake, jer je pomoć neophodna - rekao je Uletilović.

Kako kaže Uletilović, najniža penzija je 270 maraka, a ova poskupljenja biće dodatni teret penzionerima koji jedva krpe kraj s krajem.

- Zamislite onda kako je njima da prežive mjesec dana, a još će sada komunalije biti skuplje. Mala penzija neće biti dovoljna da se sve to poplaća i skupi lijekovi. Dovedeni smo u bezizlaznu situaciju - kazao je Uletilović.

Hoće, za početak, jednokratnu pomoć, a onda i novo povećanje penzija.

 - Kad se sve to sabere, šta će ostati penzionerima. Jednokratna pomoć ne može biti rješenje na duge staze, ali eto pomogla bi u jednom periodu. Svi moramo voditi računa posebno o najugroženijima - rekao je Uletilović.

Odbornik SNSD-a u gradskom parlamentu Marinko Umičević rekao je za “Glas Srpske” da moraju biti pronađena sredstva i da se mora pomoći ovoj populaciji.

- Najugroženija populacija su penzioneri, radili su i gradili ovu zemlju, a sada imaju mizerne penzije, uz sve to sada moraju da izdvajaju više novca za komunalije. Dosadašnje povećanje penzija je nedovoljno, imaju moju podršku. Na posljednjoj sjednici data je subvencija pet miliona “Eko toplanama”, bio sam suzdržan, taj novac je mogao biti dat penzionerima i sportu - rekao je Umičević.

Protiv svih povećanja komunalija bio je i odbornik Pokreta “Banjaluka zove” Saša Lazić, koji ističe za “Glas” da je ovo novi udar na sve građane, ali najviše na penzionere.

 - U jeku krize ovo je bezobzirno prema građanima, da se u jednom danu dese tri poskupljenja. Ova dva jesu relativno mali iznosi, a grijanje će baš građane udariti po džepu. Penzionerima je najteže, jer oni imaju najmanja primanja - rekao je Lazić.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske” da je opredjeljenje grada stalna, a ne jednokratna pomoć.

- Dio tereta poskupljenja smo preuzeli na sebe, a penzionerima pomažemo i na druge načine, poput subvencionisanja javnog prevoza - rekao je Kresojević.

Preusmjeriti novac

Prema riječima Marinka Umičevića gradski budžet nikad nije bio veći zahvaljujući inflaciji pa se za penzionere može naći nekoliko miliona iz gradske kase. Dobro bi bilo da im sada daju po 100 maraka za Vaskrs.

- Mora biti smanjena bahatost, ali i izgradnja vodovoda i puteva gdje niko ne živi. Tako se daju milioni maraka gdje žive dva ili tri čovjeka, umjesto da novac bude preusmjeren penzionerima. Treba preživjeti ova vremena, koliko samo novca izdvoje za lijekove - rekao je Umičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana